Giyinme Odası Nasıl Olmalı?
Moda endüstrisinin her geçen gün daha fazla gelişmesi ile birlikte kıyafet, aksesuar, çanta ve ayakkabı çeşitleri de sürekli artmaktadır. Değişen tüketim alışkanlıkları ile birlikte gardroptaki eşyaların sayısı arttıkça klasik depolama yöntemleri yetersiz kalmakta ve giyinme odaları yeni bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer siz de evinizde bir giyinme odası hazırlamak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Giyinme odanızı nasıl tasarlayacağınıza ve giyinme odanızı planlarken işinize yarayacak önemli ipuçlarına hep birlikte göz atalım.
Giyinme Odası Planlamasında Hangi Adımları İzlemeliyim?
Giyinme odanızı planlamadan önce ilk yapmanız gereken şey neye ihtiyacınız olduğunu belirlemektir. Bunun için ise elinizdeki tüm eşyalara göz atmanız gerekebilir. Kıyafetleriniz, giyim tarzınız, sahip olduğunuz aksesuarlar, takılarınız ve hatta ayakkabılarınızın sayısı giyinme odanızın tasarımı için oldukça önemlidir. Hangi kategoride ne kadar eşyanız olduğunu belirledikten sonra sırada bu eşyalar için uygun depolama alanları bulmak vardır. Bu aşamada makyaj masası, takı çekmeceleri, ayakkabı rafları ve yatak odası dolabı gibi depolama alanlarına göz atabilirsiniz. Bunlardan hangilerinin sizin için uygun olduğuna karar verdikten sonra ise tarzınıza ve kişiliğinize uygun mobilya ve aksesuar tercihleri yapmanız gerekir. Mobilya ve aksesuar seçimi aşaması, giyinme odası planlamasının hem en eğlenceli ve keyifli hem de en zor aşaması olabilir. Eğer kararsız biriyseniz onlarca seçenek arasından sizin için en doğru seçimi yapmakta biraz zorlanabilirsiniz.
Giyinme Odası Mobilya ve Aksesuar Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Giyinme odasına mobilya ve aksesuar seçimi yapma aşamasında en doğru kararı verebilmek için dikkat edebileceğiniz bazı hususlar vardır.
- 1. İlk dikkat edeceğiniz kriter giyinme odasına dönüştürmek istediğiniz odanın genişlik, derinlik ve uzunluk ölçüleridir. Odanın ölçülerini alarak işe başlayabilirsiniz. Ölçülerle basit bir kroki çizerek odanın şeklini kağıt üzerinde görmek yararlı olacaktır. Odanın şeklinin dikdörtgen, kare ya da yamuk olması tasarım aşamasında önemli bir detaydır. Kroki planı üzerinden hangi duvara hangi mobilyayı koyabileceğinize daha kolay karar verebilirsiniz.
- 2. Mobilya ve aksesuar seçiminde önce büyük mobilyaları seçmeniz daha kolay olabilir. Temel parçalara karar verdikten sonra tarzınıza ve odanın genel tasarımına uygun küçük aksesuarları bulmanız daha kolay olacaktır.
- 3.Odayı daha efektif kullanabilmek için gereğinden fazla mobilya ve aksesuar almaktan kaçınmaya özen gösteriniz. Böylece hem hareket alanınız artar hem de gereksiz dağınıklıkların önüne geçmiş olursunuz.
- 4. Seçeceğiniz mobilya ve aksesuarları uzun süre boyunca kullanabilmeniz için tarzınıza uygun, sıkılmayacağınız ürünler seçmeniz önemlidir. Ayrıca satın alacağınız mobilya ve aksesuarların kaliteli olması da uzun kullanım ömrü açısından oldukça mühimdir.
Giyinme Odası Düzenlemesi: Kıyafetler, Ayakkabılar ve Aksesuarlar İçin Hangi Depolama Çözümlerini Kullanmalıyım?
Giyinme odaları özellikle ihtiyaca yönelik olarak planlanan alanlar olduğu için kişisel ihtiyaçlarınıza uygun çözümler tercih etmeniz çok önemlidir. Örneğin çok fazla gece elbiseniz ya da uzun paltonuz varsa boydan askılıkları olan dolaplar sizin için oldukça gerekli olacaktır. Her gün farklı kravat takmayı seven bir iş adamıysanız ya da birbirinden güzel onlarca fularınız ve şalınız varsa kravat ve şal askılıkları sizin için olmazsa olmazdır. Bu depolama çözümlerinin yanı sıra kazak, tişört gibi katlayarak depolayacağınız kıyafetleriniz için raflı dolap sistemleri gereklidir. Ayakkabılarınız için açık raf üniteleri ya da hava alan özel ayakkabılık dolapları satın alabilirsiniz. Çanta ve diğer aksesuarlarınız için ise camlı dolaplar tercih ederek odada bir vitrin havası yaratabilir ve eşyalarınızı giyinme odanızın dekorasyonunun bir parçası haline getirebilirsiniz.
Giyinme Odası İçin Pratik ve Şık Tasarım İpuçları Nelerdir?
Giyinme odanızın asıl amacı depolama ihtiyacınızı karşılamak olsa da bazı tasarım ipuçlarına dikkat ederek giyinme odalarınızı şık bir mekan haline getirebilirsiniz. Yeterli depolama alanlarını oluşturduktan sonra giyinme odanıza mutlaka odanın genel tarzıyla uyumlu bir puf ya da berjer koymalısınız. Böylece alan hem daha şık bir havaya bürünür hem de giyinirken oturmanız gerektiğinde sizin için bekleyen bir berjer olur. Giyindikten sonra kendinize bakmanız için boy aynaları da giyinme odalarının vazgeçilmezlerindendir. İhtiyaç sonucunda almanız gereken boy aynası seçerken kendi tarzınızı yansıtan bir seçim yaptığınızdan emin olun. Vintage, iskandinav stili ya da modern ayna çeşitlerinin tümüne göz gezdirerek size en uygun tercihi yapabilirsiniz.
Giyinme Odası Tasarımında Nelere Dikkat Etmeliyim?
- 1. Giyinme odaları tüm kıyafet, ayakkabı, çanta ve aksesuarlarınızı depolama amacıyla oluşturulan alanlardır. Dolayısıyla tüm eşyalarınızın aynı alana sığabilmesi için odanızın büyüklüğüne ve şekline en uygun tasarımı yaptığınızdan emin olun. Doğru depolama sistemleri ile çok küçük bir giyinme odasını bile çok verimli kullanabilirsiniz.
- 2. Odanın içerisinde çok fazla eşya olacağı için mobilya ve aksesuar seçimlerinizi sade tutmaya özen gösterin. Çok renkli, karmaşık desenli mobilyalardan uzak durun.
- 3.Odanızı kişiselleştirebilmek için mutlaka kendinizden ufak dokunuşlar ekleyin. Bir fotoğraf çerçevesi, tablo, vazo ya da ayna ile ortamın havasını değiştirebilirsiniz.
- 4. Giyinme odaları genellikle yatak odalarının içerisinde ufak bir oda ya da alan olarak ayrılır. Ancak böyle bir seçeneğiniz yoksa ve farklı bir odayı giyinme odası olarak düzenleyecekseniz bu odanın yatak odanıza ya da banyonuza yakın olması kullanım açısından işinizi kolaylaştıracaktır.
- 5. Odanızın tasarımında estetik bir görüntüye ulaşmak çok önemlidir. Ancak ilk amacınız her zaman işlevsellik olmalıdır. Yani estetik bir görüntü sağlamak için odanıza çok da gereli olmayan aksesuarları ya da kullanışsız mobilyaları doldurmanız durumunda asıl amacınızdan uzaklaşmış olursunuz. Bu nedenle olabildiğince ihtiyacınıza yönelik mobilyalar ve aksesuarlar satın almaya özen gösteriniz.
Hangi Renkler Giyinme Odasında Kullanılmalıdır?
Konu tasarım olunca zevkler ve renkler tartışılmaz. Hele ki modayla bu kadar iç içe bir oda tasarlarken renklerden desenlere, mobilyalardan aksesuarlara kadar her seçim kişinin tarzına özgüdür. Giyinme odasında seçmeniz gereken renk konusunda bir kısıtlama olmamakla birlikte odada çok fazla eşya olacağı için karışık bir ortam yaratmamak adına en fazla iki renk seçmeniz doğru olacaktır. Bu renklerden birini açık renk tercih etmeniz de yerinde bir seçim olur. Giyinme odalarında genellikle en çok kullanılan renkler beyaz, bej ya da krem rengi tonları olmaktadır. Seçeceğiniz renklerin yatak odanızla ya da evinizin geri kalan odalarıyla benzer tarzda olması eviniz içerisinde uyumu yakalamanızı kolaylaştırır
Giyinme Odası Aydınlatması: Doğru Işıklandırma Nasıl Sağlanır?
Giyinme odaları dışarıya çıkmadan önce hazırlanılan mekanlardır. Dolayısıyla seçtiğiniz kıyafetlerin üzerinizde nasıl durduğunu ya da kombin içerisinde yer alan parçaların birbiriyle uyumlu olup olmadığını tam olarak anlayabilmeniz için giyinme odanızın aydınlatması oldukça önemlidir. Eğer giyinme odanızda ışık alan bir pencere varsa boy aynanızı pencerenin yanına konumlandırarak doğal ışıktan en uygun şekilde yararlanabilirsiniz. Doğal aydınlatmanın yetersiz olduğu alanlarda ise aynanızın etrafına ışıklandırma yaparak bu problemi çözebilirsiniz. Kıyafet ve aksesuarlarınızın en iyi şekilde gözükmesi için ise dolap içi aydınlatma tercih edebilirsiniz. Böylelikle hem aydınlatma ihtiyacınızı karşılar hem de giyinme odanıza şık bir hava katabilirsiniz. Ayrıca giyinme odanızda makyaj için bir alan varsa, makyaj aynanızın etrafının da aydınlatma elemanları ile aydınlatılması gereklidir.