28-02-2024 10:05:04
Hygge Felsefesi ile Ev Dekorasyonu

Hygge Felsefesi: Danimarka'dan İlham Alan Sıcak ve Rahatlatıcı Ev Dekorasyonu

Her zamankinden daha popüler olan Hygge her yerde. Son yıllarda Hygge yaşam tarzından bahseden tonlarca kitap çıktı. Hepimiz "rahatlık" ya da "sıcaklık yaratma sanatı" olarak tercüme edilebilecek bu ruh haline takıntılıyız. Peki iç tasarım açısından aslında ne anlama geliyor?

İç tasarımda hygge'den bahsettiğimizde samimiyet yaratmak ve evinize rahatlık getirmekle ilgilidir. Hygge tarzı, evinizi pahalı mobilyalar ve sanat eserleriyle doldurmaz. Daha çok hayatın basit tarafının tadını çıkarmakla ilgilidir.

Hygge dekoru 2017'nin en sıcak ev tasarımı trendlerinden biri haline gelmiştir. Bu, geç kaldığınız anlamına mı geliyor? Hiç de değil, unutmayın, önemli olan tarz değil, duygu oluşturmaktır.

Hygge Ne Demek?

Hygge ne demek diye bakıldığında eski Norveççe "sağlık" anlamına gelen bir kelimeden türetilen bir kavramdır ve Danimarka kültürünün önemli bir parçası haline gelmiştir. Danimarkalılar, hygge kelimesini on sekizinci yüzyılda Danimarka metinlerinde gördükten sonra yaşam tarzlarına dahil etmeye başladılar. Hygge nedir diye sorulursa belirli bir rahatlık kalitesi anlamına gelir ve iç tasarıma dahil edildiğinde evinize refah veya memnuniyet duygusu getirmeye yardımcı olur. Yani kendinizi bulunduğunuz ortamda var hissetmenizi ve anın tadını çıkarmanızı sağlayacak bir ruh halidir.

Eşofman altınızla kıvrılıp bir fincan çay ya da sıcak çikolata içmenin rahatlığından keyif aldıysanız, soğuk kış aylarında sevdiklerinizle iç mekanda kucaklaştıysanız ya da sıcak bir yaz akşamında parkta piknik yapmanın keyfini yaşadıysanız, hygge yaşamışsınızdır.

Hygge Dekorasyonunda Rahat Mobilyalar ve Yumuşak Dokular

Hygge mobilyaları, çağdaş Danimarka dekorasyon stilini nihai konforla birleştiriyor. Hygge ev tasarımınız için, yumuşak hatlara ve organik şekillere (örneğin ahşap kabuklara ve bacaklara) sahip, doğal malzemelerden yapılmış mobilyaları seçebilirsiniz. Bacakları açıkta kalan parçalar, zemin ile mobilyalar arasında açık bir alan bırakarak odalarınıza açıklık ve denge kazandıracaktır. Ayrıca, doğal ışığın odalarınıza bu kadar çok girmesini önlemenin de harika bir yoludur. Uzun bir günün ardından içerisine gömülebileceğiniz çok sayıda kırlentli, yumuşak ve rahat mobilya seçimi yapmalısınız.

Konfor her şeydir. Bu nedenle çok sayıda minder, battaniye ve örtü eklemek şarttır. El örgüsü devasa büyük örtüleri ve kenarları püsküllü, dokulu yastıkları düşünün. Hepsi evinizin dekoruna sıcak ve samimi atmosfer katacaktır. Bir odayı daha hygge yapmaya çalıştığınızda halılar aynı zamanda en iyi arkadaşınız olacaktır. Minimalist desenlere sahip nötr, krem renkli olanları tercih etmelisiniz.

Hygge Felsefesi ile Ev Dekorasyonu Hygge Felsefesi ile Ev Dekorasyonu

Hygge Felsefesi ile Evde Huzurlu Bir Ortam Yaratmak

Hygge anlamını ve rahat kelimesini bir dakika düşünün. Evinizin etrafına bakarken ve rahat tanımı üzerinde düşündüğünüzde aklınıza ne geliyor? Yılın bu zamanında kuzeydeki birçok insan için şömineler sıcaklık ve rahatlık duygusu getirir. Güzel bir kitaba, evcil hayvanınıza ya da sevdiğiniz birine sarılıp anın tadını çıkarmak.

Hygge dekorasyon ipuçlarına bakıldığında ilk olarak akıllara sade, temiz çizgileriyle İskandinav tasarımı gelir. Günümüzde çevresel sürdürülebilirliğe ve yeşil yaşama yönelik bir hareket var . Hygge “tarzı” bunların hiçbiri olmasa da onun bir parçası haline gelebilirler çünkü hygge başlı başına bir tasarım trendi değil, bir varoluş halidir. Sürdürülebilir tasarımı istediğiniz zaman, istediğiniz yerde hayata geçirebilirsiniz. Beyaz ve nötr renklerden oluşan renk şemaları sakinleştirici bir his yaratır. Sıcak ahşaplar, bitkiler, su özellikleri, bambu ve diğer doğal unsurlar, ferforje, krom ve metallerle karşılaştırıldığında büyük bir fark yaratır. Biri canlandırır ve heyecanlandırır, diğeri ise rahatlama getirir. Tekrar ediyorum; belirli bir duygu yaratmakla ilgilidir.

Doğal Işıklar ve Yumuşak Aydınlatma

Rahat bir ev ortamı yaratmaya gelince, hiçbir şey iyi bir aydınlatma kadar ortamı ayarlayamaz. Dışarıda pek çok seçenek olsa da hygge dize ışıkları özellikle popüler bir seçimdir. Bu ışık türü, evinizde sıcak ve samimi bir atmosfer yaratmayı amaçlayan bir tür ipe dizili led aydınlatma türüdür. Aynı zamanda peri ışık olarak da bilinir. Dize ışıkları, evinizdeki herhangi bir odaya sıcaklık, ambiyans ve bir miktar hygge dokunuşu katmanın harika bir yoludur.

Dize ışıkların güzelliği yalnızca bir alanı yumuşak dokular ve aydınlatma yeteneklerinde değil, aynı zamanda herhangi bir odaya sıcaklık, rahatlık ve sihir duygusu getirebilen doğal çekiciliği ve çok yönlülüğünde de yatmaktadır. Bu küçük LED ışıklar, büyüleyici bir atmosfer yaratmak için nesnelerin etrafına sarılabilen veya hafif bir perdeye asılabilen ince, esnek bir tel üzerine dizilmiştir. Özellikle yatak odaları ve samimi oturma alanları için uygundurlar.

İskandinavlar genellikle odalarına sarı ışık havuzları serpiştirirler. Bir veya iki mum olmadan hiçbir hygge yaşam tarzı tamamlanmış sayılmaz (gerçek: Danimarkalılar Avrupa'nın en büyük mum tüketicileridir), aynı şey sıcak ışık yayan lambalar için de söylenebilir. Hygge uzmanı Meik Wiking'e göre en uygun ışık sıcaklığı, gün batımının ve ateşte yanan odunun sıcaklığı olan 1800K'dir. Genel olarak 1800K – 2700K lümen aralığına sahip ışıklar sıcak renkli olarak kabul edilir.

Hygge Felsefesi ile Yaşam Tarzı İpuçları

Danimarka, daha sıcak yerlerin daha fazla neşe getirdiği yönündeki yaygın algıya rağmen küresel mutluluk endeksinde pek çok güneşli Akdeniz ülkesini geride bırakır. Danimarka'nın mutluluk sıralamasının sırrının genellikle eve dayanan benzersiz bir felsefede yattığı söylenir. Hygge felsefesi ile uygulayabileceğiniz bazı hygge yaşam tarzı ipuçları;

  • • Ortam aydınlatmasını tercih edin. Evde ışıkları kısın, birkaç mum yakın veya varsa şöminede ateş yakın. Lambalarınız ve aydınlatma armatürleriniz için sıcak sarı renkli ampuller satın alın.
  • • Yakın arkadaşlardan oluşan küçük bir çevreyle vakit geçirin. Bu felsefeye göre, en önemli sosyal ilişkiler, başkalarıyla birlikte bir şeyler deneyimlediğiniz ve sizi anlayabilen insanlarla kurulan yakın birlikteliklerdir. Bu birliktelik hygge'nin özüdür.
  • • Ev ortamınıza flanel veya polar battaniyeler, yastıklar ve örtüler ekleyin. Gündelik giyin ve kırışmaktan korkmadığınız rahat, bol kazaklar, taytlar veya kot pantolonlar, ayaklarınızı sıcak tutan kalın çoraplar giyin. Cildinizde iyi hissettiren yumuşak dokuları tercih edin.
  • • Rahatlatıcı bir yatma ritüeli oluşturun. Düzenli bir uyku için uyku alanınızı mümkün olduğunca konforlu ve rahat olarak tasarlamanız gerekir. Biraz sıcak çay içerek kendinizi bir battaniyeye sarın ve yatak odanızı evdeki en rahatlatıcı yeri yatak odanız haline getirin. Daha fazla rahatlamak için nefes egzersizlerini deneyin.
  • • Burada ve şimdinin tadını çıkarın. Farkındalık ve minnettarlık hyggenin temel bileşenleridir. Telefonunuzu ve diğer dijital cihazlarınızı kapatın ve şu ana odaklanın. Kalbinizi ve ruhunuzu dinlendiren müzikleri dinleyin. Bir mum yakın ve sakinleştirici etkisi olan güzel kokularla kendinizi şımartın (lavanta, gül, yasemin veya bergamot). Keyifli bir kitap okuyabilir arkadaşlarınızla veya ailenizle eğlenceli bir masa oyunu oynayabilirsiniz.
Hygge Felsefesi ile Ev Dekorasyonu Hygge Felsefesi ile Ev Dekorasyonu

Hygge Tarzı Dekorasyonda Renk Kullanımı

Kulağa ironik gelebilir ancak daha cesur renkler oldukça karikatürümsü görünebilir. Bu durum Hygge tarzı bir ortam yaratırken ne pahasına olursa olsun kaçınmak isteyeceğiniz bir şeydir. Bol miktarda beyaz, gri, bej ve taupe kullanın; Genellikle bu renk tonlarının gerçekten huzurlu yaşam alanları yarattığını görebiliriz ve bunlar herhangi bir tasarım için harika bir temel oluşturur.

Önemli olan stil ve konfor arasında doğru dengeyi yakalamaktır. Çok akıcı bir tasarıma izin verdikleri ve ışık genellikle mükemmel olduğundan, her zaman açık planlı ortamların büyük bir aşığı olduk.

İskandinav renk paletine baktığınızda çok sayıda doğal, yumuşak tonlar göreceksiniz. Orman yeşili, yanık turuncu, tozlu pembe ve pastel mavi renkler birçok İskandinav mobilyasında ve tasarımında görülür. Ayrıca çok fazla gri ve beyaz göreceksiniz. Bunlar genellikle arka plan veya temel renkler olarak veya kanepeler ve sandalyeler gibi daha büyük ve rahat mobilya seçimleri için kullanılır.

Evinizde minimal bir hygge görünümü yaratmak istiyorsanız renk paletini minimuma indirin. Çoğu durumda minimalist İskandinav evleri tek renkli temaları kullanır. Fakat insanların siyahın koyu tonlarını gri veya lacivert gibi biraz daha açık bir şeyle değiştirmesi yaygındır. Bu tür Scandi stilini tercih ederseniz, renk düzeninizde karanlıktan ziyade açık renk kullanın. Bu, odanızın gerçek anlamda hygge havasına sahip olmasına yardımcı olacak ve mümkün olduğunca aydınlık ve davetkar olmasını sağlayacaktır.

Evde Hygge Tarzını Uygulamak İçin Pratik Öneriler

Hygge'yi yıl boyunca yaşam tarzınıza dahil etmenin en iyi yollarından biri minimalist, rahatlatıcı ev dekorasyonudur. İşte yaşam alanınızda benimsemenize yardımcı olacak evde hygge uygulamaları:

  • • Yumuşak kumaşlar: Soğuk bir gecede sıcak ve samimi atmosfer oluşturmak için battaniyeler, kırlentler, suni kürklü kilimler veya koyun derisi astarlı battaniyeler gibi aksesuarlarla süsleyin.
  • • Nötr renk şemaları: Beyaz duvarlar veya sıcak nötr renkler ve doğallık sakinleştirici bir tuval oluşturur. Hygge dekoru ahşap, bambu ve yeşil bitkiler gibi doğal unsurlarla vurgulanır.
  • • Ortam aydınlatması: Dağınık bir aydınlatma için ışıkların tonunu ayarlayın. Bunları oturma odasına, yemek odasına veya yatak odasına asın. Pencereleri süslemek veya şöminenin içine ateş yerine parlaklık eklemek için peri ışıkları kullanın.
  • • Rahatlatıcı kokular: Çocukluk evinin tanıdık kokusu rahat ve davetkar bir ortam yaratır. Her gün kurabiye yapmak yerine kokulu mumları deneyin. Zencefil, vanilya, tarçın veya portakal gibi sıcak aromalar rahatlatıcı bir atmosfere katkıda bulunur.
  • • Okuma köşesi: Hygge stilini edebiyat sevginize uyarlayın. İyi bir kitabın ve bir fincan kahvenin tadını çıkarabileceğiniz rahat bir alan oluşturun.
Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.