06-02-2024 09:00:02
İdeal Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı

İdeal Çalışma Alanı Nasıl Olmalı?

Konu başlığı bir iş veya bir ödev olsun ayrım fark etmeksizin çalışma yapılacak alan oldukça önemlidir. Belirlenen ideal çalışma alanı konsantrasyon açısından dağılmayı engeller ve dikkatinizi işinizin üzerinde toplamanıza yardımcı olur. İdeal bir çalışma ortamının oluşması için birden fazla faktöre dikkat edilmesi önemlidir. Bu açıdan bütüncül bakmak oldukça yararlıdır. Çalışma ortamı nasıl olmalı? Sorusuna karşılık olarak ortamda kullanılacak mobilyalara, cinsine, modeline, dekoratif aksesuarlara, kullanılacak renklere ve odaya giren ışık miktarına dikkat edilmelidir. Çünkü buradaki her unsur ideal bir çalışma alanı için gerekli olan maksimum faydayı elde etmenize yardımcı olur. Aynı zamanda çalışma alanınızın düzenli ve temiz olması ile birlikte kendinizi o ortamda rahat hissetmeniz de oldukça önemlidir. İnsan kendisini rahat hissedemediği, özgür bir alanı olduğunu keşfedemediği yerde çalışamaz. Dağınık ortam sadece vakit kaybı oluşturur ve işten kopmanızı sağlar. Özellikle evde çalışma düşünüldüğünde dikkat dağıtabilecek bir sürü faktör olduğu da hesaba katılarak yukarıdaki çalışma ortamında bulunması gereken unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Aynı şekilde ofis ortamı için de ideal bir çalışma ortamı oluşturulması daha verimli ve yüksek potansiyelle çalışmak için önemlidir.

İdeal Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı İdeal Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı

İdeal Çalışma Alanın Temel Parçaları

İdeal çalışma alanının oluşturulmasından bahsedildiğinde birden fazla faktörün etkili ve önemli olduğundan yukarıda bahsettik. Şimdi burada biraz daha detaylandıralım. Öncelikle ideal çalışma alanı hem ofis için hem de evde kullanılacak olan alanlar için oldukça önemlidir. Yani ideal çalışma alanı dendiğinde her iki alanda da çalışma ihtimali düşünüldüğünde çift taraflı hareket etmek gerekir.

Genel itibari ile çalışma alanı kendi içerisinde bir düzene sahiptir. İdeal çalışma alanı için önemli olan bir unsur masadır. Çalışma esnasında masada epey vakit geçireceğiniz için ergonomik ve işlevsel oluşu kritik noktadır. En olarak geniş bir masa tercih etmeniz ihtiyacınız olan malzemeleri yanınızda bulundurmanız için size büyük avantaj sağlar. Uygun masa boyu da size göre alçakta veya çok yukarıda olmaması gerekir. Dirseğinizi masaya koyduğunuzda rahat bir şekilde çalışma sağlayabiliyorsanız masa seçiminiz doğru demektir. Bunun yanında masa seçimi kadar sandalye seçimi de oldukça önemlidir. Çalışırken dik bir postürde oturmanız sağlıklı bir çalışma ortamının temelini oluşturur. Boyu çalışma yaptığınız masaya göre ayarlanabilir ve hatta bel destekli sandalye seçimi doğru bir tercihtir. Renklerin bir dili, hissi ve ifadesi vardır. Ayrıca insan psikolojisine de etkileri yadsınamaz derece önemlidir.

Ofiste veya evde bir çalışma ortamında doğru kullanılan renkler iş ruhunuzu da büyük ölçüde etkiler. Bu sebeple çalışma odası renklerinin dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekir. Mesela düşük bir dalga boyuna sahip rahatlatıcı ve motivasyonu arttırıcı bir renk olan mavi verimli bir çalışma sürecini de beraberinde getirir. Ofis düzeni içerisinde bir diğer kullanılabilir olan renk yeşildir. Aynı zamanda tabiatın rengi olan yeşil huzur ve refah verirken aynı zamanda odaklanmayı da sağlar. Bu da yüksek performans sonuçlu işler anlamına gelir. Bir diğer örnek verilebilecek renk te kırmızıdır. Yüksek dalga boyuna sahiptir ve dikkatin rengidir. Özeni ve itinayı simgeler. Baskın bir renk olmasıyla beraber kullanıldığı ortamda her zaman dikkat hakimdir. İdeal bir çalışma için bir diğer önemli faktör de dinlenme alanıdır.

Kişi çalışma sağladığı ortamda kendi için bir dinlenme alanı oluşturabilir böylece kısa molalar vererek yaptığınız işten biraz uzaklaşıp rahatlayabilirsiniz. Eviniz ya da ofisiniz büyük mobilyalar kullanarak bir çalışma ortamı oluşturmaya uygun olmayabilir. Alan anlamında dar olan ortamlarda yerden yapılan en ufak bir tasarruf büyük önem taşır. O zaman da küçük alanlar için çalışma masası düşünülürken fonksiyonel özellikte olması ön plana çıkar. Yani aslında hem küçük hem oldukça işe yarar bir malzemenin varlığından bahsedebiliriz. Burada direk duvara montalanan masa ve dolaplar tercih edilebilir.

Özellikle evden çalışma sağlayan kişiler için evin her alanı potansiyel bir iş yeridir. Bu sebeple evin her bölümü olabildiğince çalışma alanı gibi kullanılacak olarak düşünülerek tasarımın gerçekleştirilmesi gerekir. Mesela yatak odasında çalışma alanı oluşturulmak isteniyorsa insana dinginlik vermesi açısından duvarlarda beyaz kullanılabilir. Bunun yanında duvara asılı şahsi fotoğraflar dikkat dağıtabileceğinden dolayı pek önerilmez ve en önemlisi eğer mümkünse yatağınız ile çalışma masanızın arasına bir set çekebilirsiniz. Bir çalışma masası ve bir de ofis sandalyesi edinmeniz gerekir. Ayrıca yatak odasını işlevsel bir şekilde kullanabilmek için küçük ebatlarda yer kaplamayacak masaların tercih edilmesi de alan kullanımı açısından önemlidir.

İdeal Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı İdeal Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı

Çalışma masasında neler olmalı?

Sorusuna cevap arayacak olursak özellikle işiniz ya da dersiniz esnasında lazım olacak olan malzemelerin olması masanızın zamanla karışık bir hale gelmemesi ve aradığınızı rahatlıkla bulmanız açısından önemlidir. Bu da aynı zamanda ideal çalışma alanı içerisinde kalabilmenizi ve dikkatinizin dağılmamasını sağlar. Bunların yanında çalışma ortamınıza yerleştireceğiniz bir kütüphane çalışma ortamının varlığını hissedebilmeniz ve o esnada bulmanız gereken bir kitabı kolayca bulmanıza olanak verir. Mobilya ile alakalı verilebilecek son tavsiye ise ideal çalışma alanınızda ahşap kullanımını tercih etmeniz olabilir.

Ahşap kullanımı alanda sıcaklık hissi oluşturur böylece kendinizi daha rahat hissedersiniz. Verimli çalışmak ve üretkenliğinizi arttırmak için doğru seçeceğiniz mobilyalar ile birlikte ortamın da sahip olması gereken bazı özellikler vardır. Çalışma alanının ne fazla ısıya ne de fazla soğuğa maruz kalması tercih edilmez. Çünkü böyle olursa algı sürekli dağılacak ve çalışma ortamı bozulacaktır. Gün ışığı en önemli aydınlatma kaynağıdır. Fakat gün ışığının olmadığı durumlarda veyahut akşam çalışmalarında kullanılacak aydınlatma sistemi önemlidir. Aydınlatma güvenli bir ortamı oluşturulmasında ve gözleri yormadan rahat iş yapılması konusunda oldukça etkilidir. Aydınlatma seviyesi denildiğinde zemin üzerine düşen ışık miktarı akla gelir. İdeal bir çalışma alanı ve göz sağlığı için ışıklandırma oldukça önemlidir. Işık sisteminin çalıştığınız ortama dik açı ile düşmeden sol yukarıdan yansıyarak gelmesi önemlidir. Bu durumda göz çok yorulmaz. Eğer ışıklandırma sayarınız veya bulunduğunuz alan bu sisteme uygun değilse bir diğer seçenek ise lambader yani masa lambalarıdır. Led ışık kullanımı da özellikle son zamanlarda popularitesi artan bir aydınlatma sistemidir ve çalışma ortamları için tercih edilebilir.

İdeal Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı İdeal Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı

İdeal Çalışma Alanı Neden Tercih Ediliyor?

Sorusu oluşturulmak istenen ideal bir çalışma alanı için oldukça önemlidir. Çünkü ideal çalışma alanı demek çalıştığınız süre boyunca konforlu ve verimli bir süreç deneyimlemeniz demektir. Bu da size işinizde veya okul sürecindeki ders çalışmaları için başarı getiren bir etken şeklinde karşınıza çıkar. Özellikle evin her bölümü belirli kriterleri sağlayamaması sebebi ile çalışmaya uygun değildir. Uygun hale getirebilmek için içerisinde bazı değişikliklere gidilir. Bu sayede ideal bir çalışma alanı oluşturulmuş olur. Kaliteli ve sağlam işler ideal bir alan düşüncesi ile gerçekleşir. Aynı zamanda ideal çalışma alanı motivasyonu yüksek derecede arttıran bir özelliğe sahiptir. En güzel çalışma odaları için kullanılacak olan mantar panolar, hatırlatıcı kağıtlar veya gerekli ilgi ve alakayı sağlamaya yarayacak cümleler de işteki verimliliği büyük ölçüde arttıracaktır. Belki çalışma masa süsü olarak kullanacağınız bir çiçek çalışma esnasında tazelenmenizi, yenilenmenizi sağlayacaktır. İdeal çalışma ortamı üretkenliğe ve verimli işlerin oluşmasına büyük ölçüde imkan verdiği için oldukça tercih edilen bir yapıdır.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Karyola Ne Demek? Yatak Odalarında Baza mı Karyola mı Tercih Edilmeli? Trend Yatak Odası Tasarımları Küçük Yatak Odası Dekorasyon Fikirleri & Örnekleri
Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.