13-08-2024 08:33:50
Koltuk Nasıl Silinir

Koltuk Nasıl Silinir? Koltuk Nasıl Temizlenmeli?

Koltuk Nasıl Silinir?

Evlerdeki sıkça vakit geçirilen alanların vazgeçilmez mobilya parçaları koltuklardır. Koltuklar çeşitliliği ile her stildeki eve uyum sağlar ve yaşam alanlarının dekorasyonlarını zenginleştirir. Yaygınca kullanılan koltuklar zaman içerisinde kirlenir, lekelenir ve bunların sonucunda yıpranmış bir görünüme sahip olur. Farklı kumaşlardan imal edilen koltuk türlerinin düzenli olarak hijyeni sağlanarak yeni ve temiz görüntüye ulaşmasına yardım edilir. Birbirinden farklı kumaşlara sahip koltukların temizlenme aşamalarında kullanılan malzemeler ve yöntemler de çeşitlilik içerir. Koltukların hijyeni için genellikle kimyasal olmayan doğal malzemeler kullanılır. Ancak koltuk kumaşı ile uyumlu olmayan ağır kimyasallar mobilyanın yapısını bozmaya meyillidir. Doğal malzemeler, zarar oluşturmadan koltuklarınızın görünümünün güzelleşmesine olanak tanır. Çeşitli malzemeler kullanılarak silinen koltuk yüzeyleri temizleyiciden arındırmak adına nemli, temiz ve yumuşak bir bezle silinir. Yapısı bozulmayan ve ilk günkü pırıl pırıl haline dönen koltuklar, uzun süreler boyu yaşam alanlarınızda bulunmaya devam eder.

Süet Koltuklar Nasıl Temizlenir?

Süet koltuklar beğeniler doğrultusunda seçilen ve ev dekorasyonuna katkı sağlayan mobilyalardır. Süet koltuklarda oluşan lekeleri çıkarmak için doğru temizlik basamakları takip edilmelidir. Süet koltuklarda temizleme işleminin lekenin oluştuğu an yapılması, lekenin daha kolay çıkarılmasına yardım eder. Süet koltuklar üzerinde oluşan farklı lekeler için temizleme yöntemi de değişiklik gösterir.

  • · Lekeyi temizlemek için bölgeye alkol püskürtülerek kuru fırça ile ovalanır. Sonrasında bir sünger kullanılarak ovalanan bölgeden tekrar geçilir.
  • · Mikrofiber bez de süet koltuk temizliğinde kullanılabilen temizlik ürünleri arasındadır. Mikrofiber yapılı bezle oluşan lekeler ovalanabilir.
  • · Süet koltukta oluşmuş mürekkep lekesini çıkarmak için beyaz kalıp sabundan yardım alınabilir. Rendelenmiş beyaz sabunu leke üzerine dökerek üstüne su dökülür ve yumuşak bir bezle temizliği sağlanır.
  • · Süet koltuktaki lekeyi çıkarmak için başka bir yöntem ise kolonya kullanmaktır. Lekenin üstüne bir miktar kolonya dökerek bir bez yardımıyla yüzey silinir.
  • · Süet koltukta sıkça oluşabilen lekelerden biri yağ lekesidir. Yağ lekesini yüzeyden sökmek için lekenin üstünü kaplayacak miktarda tuz dökülür ve 10 dakika kadar beklenir. Sonrasında tuzu yüzeyden alarak tekrar tuz dökülür. Bu sefer beklemeden yağ lekesinin bulunduğu kısım ovalanır.
  • · Birer tatlı kaşığı soda, sirke ve bulaşık deterjanından elde edilen karışım, lekeli bölgeye uygulanır. Yeterince silindikten sonra su ile durulama işlemi yapılır ve yüzey kurumaya bırakılır.
  • · Süet koltuğa bulaşan kan lekesini temizlemek için bire yedi oranında alkollü su karışımı kullanılır. Bu karışım zaman kaybetmeden lekeli bölgeye dökülür ve hemen silme işlemi gerçekleştirilir. Olur da bu yöntem kan lekesinin çıkmasını sağlamazsa bir miktar diş macunundan yardım alınabilir. Kan lekesinin olduğu noktaya diş macunu sürülerek 10 dakika kadar beklenir. Sonrasında su kullanılarak yüzey durulanır.
Koltuk Nasıl Silinir Koltuk Nasıl Silinir

Deri Koltuklar Nasıl Temizlenir?

Deri koltukların temizlenme aşamaları diğer yapım materyallerinden elde edilen koltuk türlerine özen gerektirir. Deri koltuklar silinirken dikkatli hareket etmek gerekir. Temizlemede kullanılacak olan malzemelerin deriye zarar vermeyecek ve yıpratmayacak yapıda olanlar arasından seçilmesi önemli noktalardandır. Deri yapılı koltukları temizlerken kimyasal içerikli ürünlerin kullanılmaması gerekir. Çamaşır suyu, bulaşık deterjanı, tuz ruhu, aseton gibi maddeler deri koltuklara temas etmemelidir. Bulaşık teli, fırça gibi deriye zarar verebilecek sert yapılı temizleme ürünleri kullanılmamalıdır. Sert ürünler yerine mikrofiber bezler, deri koltuk temizleme uygulamalarında kullanılabilir. Beyaz kalıp sabun, deri koltuklarda kullanılması uygun malzemeler arasındadır.

  • · Beyaz sabun ve mikrofiber bez kullanılarak deri koltuk silinir. Ardından ıslak bir bez ile durulama işlemi gerçekleştirilir. Sonrasında ise tamamen kuru bir bezle kurulama işlemi yapılır
  • · Deri koltuk, beyaz sirke ve su karışımıyla da temizlenebilir.
  • · Aynı zamanda arap sabunu ve su karışımından elde ettiğiniz solüsyon ile deri koltukta oluşan leke çıkarılabilir.
  • · Üzerinde leke oluşan deri koltuğu doğrudan bez ile silmek yanlış bir uygulamadır. Özellikle bezi leke üstünde sürtmek lekenin daha derine ulaşmasına ve hatta deri koltuğun yıpranmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda öncelikle lekenin üstüne bez ile nazikçe bastırmak gerekir. Sonrasında vazelin kullanılarak bölgenin yumuşaması sağlanır.
  • · Vazelin gibi badem yağı da deri koltukların parlaması ve temizlenmesi için kullanılır.
  • · Deri koltuğa mürekkep lekesi bulaştıysa küçük bir pamuk ve alkolden yardım alarak yüzey silinir. Sonrasında nemli bez kullanılarak temizleme işlemi tamamlanır.
  • · Tüm temizleme uygulamaları bittikten sonra bölgenin mutlaka kuru bir bez ile silinmesi gerekir.

Kadife Koltuklar Nasıl Temizlenir?

Kadife koltuklar oldukça şık görünen mobilyalar arasındadır. Zamanla kirlenen ve lekelenen kadife yapılı koltuklar, belli aralıklarla temizlenerek güzel görüntüsünün devamlılığı sağlanır. Kadife koltuk temizliğine başlamadan önce kullanılacak malzemelerin koltuk yapısına zarar vermeyecek olduğundan emin olmak gerekir. Lekeyi çıkarmak için yardımı alınan malzemelerin koltuğu yıpratması geri dönüşü olmayan kalıcı hasarlar oluşturabilir. Doğru malzeme ve doğru yöntem ile kadife koltuklar ilk günkü haline dönebilir. Kadife koltuk, sert temizlik malzemeleri ile silinmemelidir. Kadife koltuğun hijyeni sağlanırken özenli hareketlerle işe koyulmakta fayda vardır.

  • · Öncelikle yumuşak bir bez kullanarak kadife koltuğun yüzeyinde biriken kir alınır.
  • · Sonrasında elektrik süpürgesi ile kadife koltuk süpürülür.
  • · Temizleme yöntemleri arasına ılık su ve amonyak karışımı da dahil edilir. Elde edilen karışım ile lekeli bölge temizlenebilir.
  • · Kadife koltuklara su karışımı değdirilecekse çok sıcak su kullanılmaması gerekir.
  • · Leke yapan bir sıvı kadife koltuğa bulaştıysa hemen kağıt havlu ya da temiz bez kullanılarak bölgenin üzerine bastırılması ve sıvının çekilmesi gerekir.
  • · Su ve bulaşık deterjanından ortaya çıkan karışımın köpükleri kullanılarak leke silinir.
  • · Ilık su ile karıştırılan sabun da kadife koltuk üzerindeki lekenin çıkarılmasında başvurulan bir yöntemdir.
  • · Kadife koltuk temizlemek için karbonat kullanılabilir. Yeteri kadar karbonat lekenin üzerine yaydırılır. Sonrasında ise ılık su ve bez ile bölge silinir.
  • · Bir diğer yöntem ise aspirin kullanmaktır. Aspirin kadife koltuktaki lekenin üzerine püskürtülür ve dairesel hareketlerle bölge ovulur. Ovma işlemleriyle beraber yüzeydeki leke çıkarılmış olur.
Koltuk Nasıl Silinir Koltuk Nasıl Silinir

Pamuklu Kumaşlar Nasıl Temizlenir?

Pamuklu kumaş yaşam alanlarını süsleyen mobilyaların üretiminde sıkça tercih edilir. Yaygınca vakit geçirilen alanlarda yer alan pamuk kumaşlı koltukların zaman içerisinde üzerinde kir birikir. Pamuklu koltukların bulunduğu ortamda mobilya üzerine yanlışlıkla bir içecek veya yiyecek düşebilir ve istenmeyen görüntüler oluşturabilir. Bu gibi durumlarda koltukların temizliği sağlanarak estetik duruşlarının bozulmasının önüne geçilir. Pamuklu kumaşa sahip koltuklar, kumaş yapısına uyumlu türde malzemeler ve gereçler kullanılarak temizlenir. Koltuğa zarar vermeyerek doğru yöntemlerle gerçekleştirilen temizleme işlemleri, pamuklu yapıdaki koltuğun yeni ve temiz görünmesine yardımcı olur. Aynı zamanda sık sık hijyeni sağlanan pamuklu kumaş taşıyan koltuklar, daha uzun süre ev dekorasyonunuzu zenginleştirmeye devam eder.

  • · Bir fincan ılık su, çeyrek su bardağı Arap sabunu ya da sıvı sabun ve bir kahve fincanı sirke karıştırılır.
  • · Tüm malzemeler karıştıktan sonra sprey formunda bir şişeye aktarılır..
  • · Sprey şişeye konulan sabun, su ve sirke karışımı, leke üzerine püskürtme işlemi yapılarak nüfuz etmesi sağlanır.
  • · Sonrasında nemli ve yumuşak yapılı bir bezden yardım alınarak biriken kirler silinir.
  • · Uygulamalar sonucunda pamuklu kumaşa sahip koltuklar, üzerindeki lekelerden arınarak ilk günkü görünümüne kavuşur.

Tay Tüyü Koltuklar Nasıl Temizlenir?

Tay tüyü koltuklar sıkı bir dokuya sahip kumaşlarla üretilir. Tüylerinin yapısı sayesinde kumaşa bulaşan lekeler iç kısma nüfuz edemez. Tay tüyü koltukların temizlenmesinde kimyasal malzemeler kullanılmamalıdır. Ancak doğal temizleyici maddeler ve su kullanılarak koltuğun hijyeni sağlanabilir. Kimyasal bir temizleyiciye ihtiyaç duyuluyorsa mutlaka tay tüyü kumaşa zarar vermeyecek bir temizlik maddesi tercih edilmelidir. Aynı zamanda kullanılacak suyun aşırı soğuk ya da sıcak olmamasına dikkat edilmesi önemlidir. Tay tüyü koltuğa zarar vermemesi açısında kullanılacak bezin yapısı pürüzlü ya da aşınmış olmamalıdır. Mikrofiber veya pamuklu bir bez kullanılarak koltuk silinebilir.

  • · Tay tüyü koltuğun üzerine bir şey dökülmesi durumunda öncelikle kağıt havlu veya peçete kullanılarak kirin yüzeyden arındırılması gerekir.
  • · Tay tüyü kumaşa sahip koltukların temizlenmesinde nemli bir bez kullanılabilir. Basıp kaldırma hareketleri ile leke temizlenir.
  • · Bu işlem lekenin geçmesi için yeterli değilse yumuşak hareketlerle bezin kumaşı yönünde silme işlemi gerçekleştirilir.
  • · Islak mendil kullanılarak da tay tüyü koltukların daha temiz bir hale kavuşması sağlanabilir. Lekenin oluştuğu görüldüğünde bir ıslak mendil alınarak yumuşak dokunuşlarla beraber bölge temizlenir.
  • · Diğer bir yöntem ise doğal sabun kullanmaktır. Doğal sabun, nemli bir beze sürülerek köpürtülür ve nazik hareketlerle lekenin olduğu bölgede kumaş yönünde silme işlemi gerçekleştirilir. Sonrasında ise nemli bez kullanılarak bölge sabundan arındırılır.
  • · Sirke maddesi kullanılarak tay tüyü koltukların temizliği sağlanabilir. Nemli beze yeterince sirke damlatılır ve leke bulunan nokta silinir. Ancak işlem bittiğinde temiz ve nemli bir bezle bölgenin sirkeden arındırılması gerekir.

Koltuk Temizlerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ev, ofis, kafe ve daha birçok alanda kullanılan önemli mobilyalardan olan koltukların temizliği sağlanacağı sırada dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Koltuklar farklı kumaş materyalleri kullanılarak imal edilir. Kumaşları farklı olduğu gibi her bir koltuk türünün temizliği de ayrı yöntemler kullanılarak yapılır. Yardımı alınacak temizlik maddelerinin kumaşın türüne uygun seçilmesi gerekir. Kumaşın yapısını bozmayacak ve herhangi bir aşındırmaya sebep olmayacak temizlik malzemelerinin doğru tespit edilmesi önemlidir. Kimyasal maddeler bazı kumaş türleri üzerinde geri dönüşü olmayan hasarlar yaratabilir. Doğal temizlik maddeleri kullanmak daha sağlıklı ve daha güvenlidir. Temizleyicinin yanı sıra kirlerin üzerinden geçmek üzere kullanılacak bezin yapısı da oldukça önemlidir. Koltukların temizlenmesi esnasında aşınmış ve sert yapılı bezler kullanmamak gerekir. Sert yapılı bezler koltukların kumaşı üzerinde hasar oluşturabilme riski taşır. Böylece temizleme niyetiyle girişilen iş, koltuğun zarar görmesi ile sonuçlanabilir.

Hassas kumaşa sahip koltukların hijyeni gerçekleştirilirken yumuşak yapılı bezlerden yardım alınmalıdır. Mikrofiber bezler, koltuk kumaşı için uyumlu olan bir bez türüdür. Aynı zamanda pamuklu temizleme bezleri yumuşak yapısıyla hiçbir olumsuz etki yaratmadan kumaşı fark etmeksizin tüm koltuklarda kullanılabilen bez türleri arasındadır. Nazik hareketlerle ve kumaş yönünde yapılan uygulamalar, koltukların düzgün bir biçimde temizlenmesi için izlenmesi gereken önemli adımlar arasındadır. Temizleme sırasında koltuk yüzeyinde sert hareketler gerçekleştirmemek önemlidir. Hassas kumaşlı koltuklarda bezin sertçe sürtülerek temizliğinin yapılmaya çalışılması; koltuk üzerinde aşınma, yırtılma gibi olumsuzlukları ortaya çıkarabilir. Üzerinde tüy yapısı barındıran koltukların hijyeni sağlanırken tüy yönünün tespit edilmesi gerekir. Tüy yönünü takip ederek doğru bir temizlik metodu kullanmak koltuğun yapısının bozulmasını önler. Doğru yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen temizlik, koltukların daha uzun süreler boyu kullanılmasına yardım eder. İlk günkü görüntüsüne kavuşan koltukları kullanarak yaşam alanlarınızı süslemeye devam edebilirsiniz.

Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.