08-08-2024 16:33:22

Ev Dekorasyonunda Parlak ve Şık Bir Dokunuş: Lake Boya Nedir?

Ev Dekorasyonunda Parlak ve Şık Bir Dokunuş: Lake Boya Nedir?

Evlerde yer alan dolap benzeri ürünlerde zaman aşımına bağlı olarak meydana gelebilen tahribatları onarmak adına sıklıkla kullanılan lake boya, boya gölü adıyla da anılır. Genellikle ahşap ve laminant türü mobilyaları pırıl pırıl bir hale getirerek yenilemek amacıyla kullanılan bu boya lake boya nedir sorularıyla akıllarda merak uyandırır. Mobilya endüstrisinde sıkça yer verilen lake boyalar örtücü etkileri sayesinde eşyaların kusurlarını en iyi şekilde gizlemeyi başarır. Lake boya uygulamaları ilk olarak Çin tarihinde görülüp daha sonra Avrupa içerisine yayılmıştır. Günümüzde halen devam eden bu ilgi çekici uygulamadan en iyi verimin alınabilmesi için işlemin yapılacağı yüzeyin tertemiz, pürüzlerden arındırılmış olması gerekir.

Lake Boya Nedir?

Tahribata uğramış mutfak dolabı, gardırop, giysi dolapları, yatak odaları, komodin ve televizyon ünitesi benzeri mobilyaları büyük bütçeler ayırarak değiştirmek yerine lake boyalardan yardım alarak yenileyebilirsiniz. Lake boya mutfak dolabı üzerinde mükemmel etkilere ev sahipliği yaparak mobilyaları gösterişli hale getireceğinden özellikle bu alanda bir sorun yaşıyorsanız kullanmanız tavsiye edilir. Yenileme özelliğinin ön planda olduğu bu boyalar aynı zamanda temizlik esnasında hiçbir zorluk yaşatmaz. Lake boyaları nemli bir bez ile saf sudan yardım alarak dakikalar içerisinde tertemiz bir hale getirebilirsiniz. Ancak mobilya malzemeniz ne olursa olsun herhangi bir ıslaklık ve nem bırakmamaya özen göstermelisiniz.

Lake Boya Çeşitleri Nelerdir?

Nitroselüloz vernik lake, akrilik lake, katalizli lake, su bazlı lake gibi çeşitlerle ayrışan sprey gölü boya türlerinin her birinin kendi içerisinde nitelikleri bulunur. Nitroselüloz vernik sürüldüğünden itibaren hızlı bir kuruma gösterir. Ağırlıklı olarak ahşap oyuncakların, müzik kutularının veya eski model otomobillerin üzerinde rastlanan nitroselüloz vernik, zamanla renginde bozulmalar meydana geldiğinden günümüzde kullanımı fazla görülmez. Sürüldüğü andan itibaren zehirli etkiler saçan bu ürün yalnızca profesyonellerce ele alınmalıdır. Aksi halde vücutta cilt yanıkları, zehirlenmeler ve solunum yoluyla bulaşabilecek çeşitli hastalıklar türeyebilir. Akrilik lake boyalar halen kullanılan, her kesimden insanın zarar görmeden evlerinde kullanabileceği boyalardır. Doğru kullanım koşullarında rengini uzun süre muhafaza eden akrilik lake boyalar üzerine herhangi bir vernik uygulanmasına gerek duyulmadan olduğu gibi kullanılabilir. Mobilyaları taş gibi dayanıklı formlara sokması sebebiyle sevilen ve dayanıklı boyalar arasında yer alan katalizli boyanın bilir kişilerce uygulanması üründen optimum verimin alınmasını sağlayacaktır. Su bazlı göl boyaları ile evlerinizde bulundurup onarmak ve yenilemek istediğiniz mobilyalarınızı kısa sürede bambaşka formlara dönüştürebilirsiniz. Su bazlı olması sebebiyle çevre dostu olarak nitelendirilebilecek bu boya evinde kendiliğinden işlem yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri haline gelmiş durumdadır.

Lake Boya ile Mobilya ve İç Mekan Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Mobilyalarınızı boyamadan önce odanın genelinde ne tür bir ambiyans yakalamak istediğinizi belirlemelisiniz. Bu adımın devamında renk seçimlerini tamamlayarak boyama işlemine başlayabilirsiniz. Düşünülüp planlanarak boyanacak mobilyalar görsel bir uyum sağlarken sizi memnun edecek etkiler bırakır. Tüm bunlara ek olarak herhangi bir boyama işlemine başlamadan evvel mobilya boyama teknikleri alanına olan hakimiyetinizden de emin olmalısınız. Eksik veya yetersiz kaldığınızı düşündüğünüz anlarda öğretici videolar araçlığıyla eksiklerinizi kapatabilir, boyama işini layığıyla yapabilirsiniz.

Mobilyalarda ve Duvarlarda Lake Boya Renkleri Kullanımı

Her evde renk, düzen, uyum ve tarz farklılığı olduğundan büyük bir kesime hitap edebilmek adına lake boyalar çeşitlendirilmiş durumdadır. Dönüştürmek istediğiniz mobilyanız için uygun rengi belirlerken acele etmeden karar vermelisiniz. Lake boyaların evlerde en çok kullanılan çeşitleri; şampanya, pembe, kırmızı, koyu yeşil, açık mavi, camgöbeği, gri, siyah, beyaz lake boya ve tonlarıdır. Ton seçiminde kararsız kalınan durumlarda seçimlerinizi joker renklerden yana yapabilir, pişman olma olasılığınızı ortadan kaldırabilirsiniz. Duvar ve mobilya uyumunu en iyi şekilde sağlayarak yeni, ferah ortamınızda keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Lake Boyanın Avantajları ve Uygulama Teknikleri

Lake boyanın eşyalara yeni bir görünüm kazandırması, parlak yüzeylere yol açması, mobilyaları olası çizilmelere karşı koruyarak kalkan görevi görmesi, sağlam ve uzun seneler boyunca kullanıma uygun olması, suyu hapsetmeden üzerinden kaydırması, hava geçirgenliği sayesinde mobilyaları çürütmeden eşsiz görünümler ortaya koyması gibi birden çok avantajı bulunur. Parlak, ipeksi bitişli lake boyalar boyacılar aracılığı ile yapılabileceği gibi evlerde de kolaylıkla halledilebilir. Zımpara işlemi ile düzelttiğiniz yüzeyin durumuna göre önce mobilya renginde bir boya uygulayıp ardından seçtiğiniz lake boyayı sürüp kurumasını bekleyebilirsiniz. Uygulama adımlarına özen göstermeniz halinde eşyalarınızı ilk günkü şıklığına döndürebilmeniz lake boyalarla her daim mümkündür.

Sprey Lake Boya ile Dayanıklılık ve Estetik Görünüm

Kendi özelinde sprey, kutu ve sıvı tabancası gibi üç farklı şekilde uygulanabilen lake boya tercihlerinin spreyden yana kullanılması cila işlemini son hızla halletmenize olanak sağlar. Boya uygulanmadan önce yapmanız gereken işlemleri özenle halledip zemini istenen hale getirdikten sonra göl sprey boya yardımıyla işlemi tamamlayabilirsiniz. Spreyin kurumasının üzerinden belirli bir vakit geçtikten sonra yüzeyin estetik görünüme hayran kalabilirsiniz. Su geçirmeyen göl boyalar her ne kadar bu özelliğe sahip olsalar da altında yatan eşya bir mobilya türü olduğundan işi sağlama almak için nemli bırakılmaması önerilir. Dayanıklılık ve estetik görünüm ikilisini bir arada sunan üründen edinerek evlerinizdeki aşınmış ahşapları yepyeni dönemlerine geri getirebilirsiniz.

Lake Boyalı Yüzeylerin Bakımı ve Korunması

Lake uygulaması yapılmış yüzeylerin bakımında özen gösterilmesi gereken pek fazla nokta bulunmaz. Lake boyalı yüzeyleri temizlerken çamaşır suyu benzeri çeşitli kimyasal ürünlerden yararlanmadan hafif nemli bir bezle temizlik yapmalısınız. Çizilmelere karşı dayanıklı olan bu boyalar fazla zorlanmamalı, üzerine metal benzeri hasar verebilecek ürünler yerleştirilmemelisiniz. Ortamın hava durumunda meydana gelen değişiklikler gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak sararmalar gözlemlenirse bir miktar karbonat ile sirke su içerisine eklenerek lake boyaya uygun bir temizlik ürünü oluşturulabilir. Bu karışımı belirli aralıklarla uyguladığınızda rengin açılmasına yönelik etkiyi kendi gözlerinizle gözlemleyebilirsiniz. Zamanla kendinize has bakım ve koruma ipuçları geliştirerek deneyebilir, etkilerini yakından takip edebilirsiniz.

Lake Boya Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Boya seçiminde dikkat etmeniz gereken şey her konuda olduğu gibi burada da kalitedir. Kaliteli boyalar uzun vadede etkilerini göstererek sizleri sürekli mobilya yüzeyi yenileme derdinden muaf tutar. Boyanın markası, üretim tarihi, kullanıcıların geri dönüşleri gibi etkenleri göz önüne alarak yapacağınız boya seçimleri her zaman için tatmin edici sonuçlar verecektir.

Lake Boya Renk Seçimi ve Uygulama Kalitesi

Aşınmış yüzeyleri en uygun haliyle yepyeni bir hale getirmenize yardımcı olan lake boyaların renk skalası oldukça çeşitlidir. Lake boya renkleri arasından seçim yapmadan önce boyayacağınız ürünün nasıl bir görünüme sahip olmasını istediğinizi bilmelisiniz. Daha sonra bu isteğinizin mobilyanın bulunduğu ortama uygunluğu hakkında değerlendirmelerde bulunup en doğru karara ulaşmalısınız. Boyayı uygulamadan önce satın aldığınız markanın sitesinden detaylı bilgiler edinerek çok daha özenli bir iş ortaya koyabilirsiniz. Düzgün zımparalama işlemi, doğru renk seçimi ve uygulama adımlarıyla beraber estetik fırça darbeleriyle mükemmel görünecek eşyalarınızı en kısa vadede kullanıma başlayabilirsiniz.

Lake Boya ile Modern ve Klasik Dekorasyon Fikirleri

İş yerleri, evler, odalar bazı dönemlerde sıkıcılaşabilir. İç mekan dekorasyonu alanında yenilikler yapmak için mobilya değiştirmek bütçeleri fazlasıyla etkileyeceğinden bunun yerine maliyeti çok çok düşük lake boyalar ile dekorasyon fikirleri ışığında dekoratif görüntüler oluşturulabilir. Ortamın modern veya klasik havasına bakılarak hangi mobilyalarda ne gibi değişiklikler yapacağınızı belirleyebilirsiniz. Marjinal değişiklikleri modern mobilyalar üzerinde kolayca yansıtırken daha klasik olanlarda küçük detaylar ile çalışabilirsiniz. Böylece odanın boğucu havasından kurtulup yeniliklerle dolu sonuçlar elde etmeye yavaş yavaş başlamış olursunuz. Bununla beraber kendi imkanlarınızla mobilya dekorasyonu yaparak bunu eğlenceli bir aktiviteye dönüştürebileceğiniz gibi bu alanda yetkinlik kazanma imkânı da yakalarsınız.

Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.