09-02-2024 13:18:12
Rattan Nedir

Rattan Nedir? Rattan Mobilya Nerelerde Kullanılır?

Bahçe mobilyaları söz konusu olduğunda rattan popüler bir seçimdir. Rattanı bu kadar popüler bir seçim yapan kalitesi ve dış mekanlara uygun tasarımıdır. Temel olarak rattan, bitki kökenli malzemelerden üretilen ve hasır dokuma yöntemi kullanılarak tasarlanan ürünlere verilen genel bir isimdir. Masa ya da sandalye gibi büyük mobilyalar rattandan üretilir. Bununla beraber rattan palmiye ağacı gibi doğal malzemelerin liflerinden üretilebildiği gibi PE rattan olarak da bilinen sentetik bir malzemeden de üretilebilir. Sentetik polietilen rattan, hem iç hem de dış mekanlar için uygun bir malzeme haline gelir. Güneş ışınlarına karşı yüksek seviyede dayanıklılık kazanan malzeme, solmamasıyla dikkatleri üzerinde toplar. Böylece bahçe ya da veranda gibi alanlarda sıklıkla tercih edilen bir malzeme haline gelir. Çoğunlukla dış mekan mobilyalarıyla özdeşleştirilse de rattan mobilyalar iç mekanlarda da tercih edilir. Bükülebilen ve kıvrılabilen bir yapıya sahip olan malzeme, farklı mobilyaların üretimde sıklıkla kullanılır. Farklı formları rahat bir şekilde alabilme yeteneğine sahip olduğu için her yerde kullanılabilir. Ayrıca hafif yapısı, malzemenin dikkat çeken tarafları arasında bulunur. Rattan masa ve sandalye modelleri, hafif olduğu için rahat bir şekilde taşınabilir. Ayrıca aşırı neme, farklı sıcaklık koşullarına ve böceklere karşı doğal bir dirence sahiptir. İstikbal’deki rattan mobilyaları inceleyerek dış mekanlarınızın için şık ve kullanışlı ürünlere anında erişebilir, açık alanlarınızı daha iyi bir şekilde değerlendirmeye başlayabilirsiniz.

Rattan Nedir?

Rattan, hızlı bir şekilde büyüyen doğal malzemeler arasında bulunur. Dünyada 600’den fazla rattan türü vardır ve malzeme sahip olduğu özellikler sayesinde dış mekan mobilyalarında sıklıkla tercih edilir. Güçlü, esnek ve dayanıklı olması, malzemenin dikkat çeken tarafları arasında bulunur. Esnek yapısı sayesinde kolayca şekilde verilebilen rattan, birçok farklı mobilyanın üretiminde kullanılır. Her ne kadar hasırla karıştırılsa da rattan çok farklı bir malzemedir. İkisi arasındaki en temel fark, rattan bir malzeme iken hasır bir dokuma tarzını nitelendirir. Rattan, Avustralya, Asya ya da Afrika gibi tropik bölgelerde yetişen asma benzeri bir türdür. Ağacın derisi soyulduğunda çeşitli şekillerde dokunabilen ve esnek olduğu kadar sağlam olan bir malzeme ortaya çıkar. Güçlü yapısı ve lifli olması sayesinde rattan, bahçe mobilyaları için popüler bir tercih haline gelir. Temelde rattan, palmiye ailesinin bir parçasıdır. Genellikle ortalama sıcaklığın 25 ºC ve yıllık yağışların belirli bir seviyede olduğu yerlerde yetişir. Rattan, ultraviyole ışınlara, yağmura ve diğer doğal elementlere karşı koruma sağladığı için dış mekanlar için ideal bir malzemedir.

Rattan Nedir Rattan Nedir

Rattan Hangi Malzemeden Üretilir?

Rattan, temel olarak iki farklı tipte üretilir. Doğal rattan, palmiye ailesinden üretilen ve 200 farklı çeşide sahip olan bir malzemeden üretilir. Bununla beraber dış mekan mobilyalarında sıklıkla sentetik rattan ismi verilen bir malzeme de kullanılır. Sentetik rattan, doğal malzemeyle aynı görünümü ve hissi sunmayı başarır. Doğal rattandan çok daha sağlam ve dayanıklı olan insan yapımı bir elyaftır. Sentetik malzemeden üretilen ürünlerde lifler gerçek rattanla benzer şekilde dokunsa da genellikle solmaya ya da aşınmaya karşı daha dayanıklı olması için UV katkı maddeleri ve polietilen reçine ile kaplanır. Sentetik rattan, reçine hasır ya da plastik rattan olarak da nitelendirilir. Sentetik rattan için genellikle polietilen kullanılır ve bu malzeme üretilen mobilyaların daha sağlam ve dayanıklı hale gelmesini mümkün kılar.

Rattan Mobilya Nasıl Yapılır?

Rattan mobilyaların nasıl yapıldığını merak ediyorsanız aşağıdaki listeyi inceleyebilir, ürünlerin üretim süreci hakkında detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.

  • · İlk olarak malzemenin temini gerçekleştirilir. Gerçek ya da sentetik rattan temini yapıldıktan sonra üretim süreci başlatılır.
  • · Kalınlık ya da renk gibi farklı özelliklere sahip olan malzemeler arasından üretilecek mobilyaya uygun olacak şekilde seçim yapılır.
  • · Herhangi bir rattan mobilyanın üretiminde ilk adım, malzemenin kesilmesidir. Malzeme olması gereken boyutlarda kesildikten sonra üretim sürecine geçiş yapılır. Kalifiye çalışan tarafından materyal iyi bir şekilde incelendikten sonra farklı kalınlıkta, sertlikte, eğrilikte ve renkte olan malzemeler arasından seçim yapılır.
  • · Doğal rattan, eğri ya da bükük bir yapıda olabilir. Bunun için malzemenin düzleştirilmesi gerekir. Düzleştirme işlemi için rattan buharda pişirilir. Rattanın buharla ısıtılması malzemenin daha esnek hale gelmesini sağlar. Böylece rattana istenilen şekil kolaylıkla verilebilir.
  • · Ardından malzemenin bükülmesi gerekir. Makine ya da ateş yardımıyla bükülen malzeme, istenilen şekle sokulur.
  • · Bükme işleminin ardından malzemenin yüzeyinin düzleştirilmesi ve pürüzsüz hale getirilmesi gerekir. Bu aşamada herhangi bir yanık izi varsa zımpara kağıdı ya da diğer malzemeler aracılığıyla ortadan kaldırılır. Ayrıca bu aşama, rattanın montaja hazır hale getirilmesini sağlar.
  • · Rattan mobilya parçaları bir araya getirilir. Mobilyanın iskeleti bu aşamada sağlamlaştırılır.
  • · İskelet dayanıklı hale getirildikten sonra rattan dokunmaya başlanır. Rattan, çivi ya da vidalar yardımıyla sabitlenir. Rattan, şeritler halinde ya da sabitlendikten sonra örülerek dokunabilir.
  • · Bütün rattan malzeme dokunduktan sonra herhangi bir şekilde çıkmayacak ya da çözülmeyecek şekilde sabitlenmelidir.
  • · Tüm mobilya parçası dokunduğunda ve tüm malzemeler yerine sabitlendiğinde mobilya ayrıntılı bir şekilde kontrol edilir. Eğer mobilyanın etrafına lif parçaları çıkmışsa hafif bir şekilde yakılarak fazlalıklarından arındırılır. Ayrıca, bu aşamada mobilyada herhangi bir kıymık ya da kusur olup olmadığı da kontrol edilir.
  • · Rattanların çoğunda dokuma ve sabitleme işlemi bittikten sonra son kat uygulaması yapılır. Malzeme renklendirilerek istenilen görünümü alması kolaylaştırılır. Bununla beraber rattanın doğal rengi kullanılacaksa şeffaf ince bir son kat da püskürtülebilir.

İstikbal’de kalite kontrol süreçlerinden geçirilerek üretilen rattan mobilyalar, her aşamasını özenli bir şekilde gerçekleştirir. Rattan, ısıtıldıktan sonra çeşitli şekillerde bükülebilen katı bir malzeme olduğu için İstikbal’de malzeme birçok farklı formda üretilir. Rattan mobilya satın almak istiyorsanız İstikbal’deki seçeneklere göz atabilir, kaliteli ürünlere kısa süre içinde sahip olabilirsiniz.

Rattan Nedir Rattan Nedir

Rattan Mobilyaların Özellikleri ve Avantajları

Rattan mobilyalar dekorasyon ve tasarım dünyasının trend parçaları arasında bulunur. Hem iç hem de dış mekanlarda kullanılan malzeme, fonksiyonelliğiyle dikkatleri üzerinde toplar. Rattan mobilyalar birçok farklı avantaj sunduğu için geniş bir kitle tarafından tercih edilir. Ürünlerin faydaları genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • · İlk olarak rattan, kolay tamir edilebilir bir yapıya sahip olmasıyla öne çıkar. Her türlü aşınmaya ve yıpranmaya karşı dayanıklı olan malzeme, dikkatli olunduğunda uzun süreli bir kullanım elde edilmesini sağlar. Herhangi bir çatlak oluştuğunda kısa süre içinde kolay bir şekilde tamir edilebilir.
  • · Leke tutmaması, rattan mobilyaları dış mekanlar için iyi bir seçenek haline getirir. Rattan mobilyaların üzerine herhangi bir şey dökerseniz malzemenin üzerinden kolay bir şekilde temizleyebilir, rattanın temiz görünümünü uzun süre boyunca muhafaza edebilirsiniz.
  • · Rattan, uzun ömürlü ve dayanıklı bir malzeme olmasıyla dikkat çeker. Uzun yıllar sonra bile ilk günkü görünümünü korumayı başaran mobilyalar, sağlam bir ürün arayışında olanlar için iyi bir seçenek haline gelir.
  • · Rattan mobilyaların en büyük avantajları arasında sahip olduğu geniş renk paleti gelir. Koyu kahverengiden siyaha, karamel tonlarından beyaza kadar geniş bir renk yelpazesine sahip olan mobilyalar, her yere kolay bir şekilde uyum sağlar. İstikbal’deki rattan mobilya seçeneklerini inceleyerek istediğiniz tonlara kısa süre içinde erişebilir, dış mekanlarınızı hayalinizdeki gibi dekore etmeye başlayabilirsiniz.
  • · Yağmur, güneş ya da soğuk hava gibi zorlu koşullara karşı dayanıklı olan malzeme, dış mekanlarda kullanışlı hale gelir. Aşırı soğuk ve sıcak havalara karşı dayanıklı olduğu için bahçelerden verandalara kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.
  • · Rattan mobilyaların birçoğu güneş ışınlarına karşı dayanıklı bir yapıda olduğu için ultraviyole ışınlarının ürünler üzerinde kötü bir etkisi olmaz. Böylece solma ya da renk kaybı benzeri istenmeyen durumların yaşanma olasılığı oldukça düşüktür.
  • · Soğuk hava, sıcak hava ya da güneş ışığının yanı sıra rattan mobilyalar suya karşı da dayanıklı bir yapıya sahiptir. Böylece yağmur yağdığında bile herhangi bir problem yaşanmaz.
  • · Rattan güçlü bir malzeme olduğu için mobilyalar sıklıkla kullanılsa bile aşınmaz. Hem doğal hem de sentetik rattan, sağlam bir yapıda olduğu için sık kullanmalara karşı oldukça dayanıklıdır.
  • · İşlevselliğinin yanı sıra rattan mobilyalar zamansız bir görünüme sahip olmasıyla da dikkatleri üzerinde toplar. Açık alanlarda hoş bir görünüm elde etmek isteyen kişiler genellikle rattan mobilyalar arasından seçimde bulunur.
  • · Rattan mobilyalar hafif bir yapıda olduğu için her yere kolaylıkla taşınabilir. Örneğin, açık alanlarınızda farklı bir dekorasyon yapmak istediğinizde parçaları kolayca taşıyabilir, dış mekanlarınızı gereksinimleriniz doğrultusunda yeniden dekore edebilirsiniz.

İstikbal’de bulunan rattan mobilya seçeneklerini inceleyerek bütün bu avantajlardan yararlanabilir, dış mekanlarınızın için etkileyici ürünlere kısa süre içinde ulaşabilirsiniz.

Rattan Mobilyalar Nerelerde Kullanılır?

Rattan mobilyalar, doğal görünümü, az bakım gerektirmesi ve hafif yapısı nedeniyle oldukça popülerdir. Genellikle açık alanlarla özdeşleştirilse de rattan mobilyalar iç mekanlar için de uygundur. Aşağıdaki listeyi inceleyerek rattan mobilyaların nerelerde kullanıldığı hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi edinebilirsiniz.

  • · Rattan kafelerin açık alanlarında sıklıkla kullanılan ürünler arasında yer alır. Kendine has bir şıklığı olması, ürünleri birçok işletme sahibi için tercih sebebi haline getirir. Ayrıca rattan, uzun kullanımlara ve zorlu koşullara karşı dayanıklı olduğu için işletmelerin en çok tercih ettiği malzemeler arasında yer alır.
  • · Rattan mobilyalar yerleştirildikleri ortama zarafet ve şıklık kazandırdığı için evlerde de sıklıkla tercih edilir. Bahçe, balkon ya da verandalarda popüler olarak rattan mobilyalar kullanılır.
  • · Rattandan üretilen berjer görünümlü tek kişilik sandalyeler, iç mekanlara rustik bir görünüm kazandırmak isteyen kişiler tarafından kullanılır. Doğal bir görünüme sahip olan rattan, iç mekanlara natürel bir doku kazandırır.
  • · Rattan sehpalar yatak odalarına doğal bir unsur katmak isteyenler için iyi bir seçim olur. Krem ya da açık kahverengi tonlarında olan modeller, çoğu renkle başarılı bir şekilde uyum sağladığı için yatak odalarına ferahlık katar..

Nasıl bir mobilyaya ihtiyacınız olduğunu belirledikten sonra İstikbal’de aradığınızı bulabilir, iç ve dış mekanlarınıza estetik bir görünüm kazandırabilirsiniz.

Rattan Nedir Rattan Nedir

Rattan Mobilya Bakımı ve Temizliği

Rattan mobilya bakımı ve temizliği oldukça kolaydır. Leke tutmayan bir yapıya sahip olsa da rattan mobilyaların da belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Mobilyaların üzerinde tozu almak için elektrikli süpürgenizin fırçasından yararlanabilir, ürünü kısa süre içinde tozlardan arındırabilirsiniz. Dokumalarda aşırı toz birikiminin önüne geçmek istiyorsanız bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayabilirsiniz. Rattanın üzerine yemek ya da içecek döktüyseniz mikrofiber bez yardımıyla kısa süre içinde temizleyebilirsiniz. Nemli bir bezle alanı sildikten sonra kurumaya bırakabilirsiniz. Ayrıca rattan mobilyalar hortumla da temizlenebilir. Kovaya hafif sabun damlattıktan sonra rattan mobilyalarınızı fırça yardımıyla temizleyebilir, duruladıktan sonra kurumaya bırakabilirsiniz. Pratik bakımı ve temizliğiyle öne çıkan mobilyaları belirli aralıklarla temizleyerek her an canlı görünmelerini sağlayabilirsiniz.

Rattan Mobilya Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Rattan mobilya satın almadan önce aşağıdaki kriterlere dikkat etmeniz gerekir.

  • · İlk olarak ürünleri yerleştireceğiniz alanın boyutlarını iyi bir şekilde belirlemelisiniz. İstikbal’de bulunan rattan mobilya seçeneklerini incelediğinizde her yere uyum sağlayabilecek birbirinden farklı alternatif olduğunu görebilirsiniz.
  • · Alanınızın ölçülerini belirledikten sonra ne almak istediğinize karar vermelisiniz. Bahçe mobilyalarını incelediğinizde koltuk, sehpa, bahçe masaları, köşe takımları ya da salıncaklar olduğunu görebilirsiniz.
  • · Rattan mobilyalarınızı tek tek satın alabileceğiniz gibi takım halinde de satın alabilirsiniz. Mini takımlar içerisinde genellikle iki tane tekli koltuk ve bir tane iki kişilik koltukla beraber bir ya da iki adet sehpa bulunur. Masa takımlarında ise masayla beraber sandalyeler bulunur.
  • · İstediğiniz ürünü belirledikten sonra beyaz, gri, kahverengi, krem ya da siyah gibi farklı renk alternatifleri arasından seçiminizi yapabilirsini

İstikbal kalitesi sayesinde hayalinizdeki görünüme kısa sürede ulaşabilir, açık alanlarınıza hoş detaylar ekleyebilirsiniz.

Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.