Şönil Nedir? Şönil Kumaş Özellikleri Nelerdir?
Şönil adı, kendinden yapılan iplik ve bu iplik ile elde edilen kumaştan gelir. Şönil, çekirdek iplik üstüne katlı olarak yerleştirilen lifler ile üretilir. Pamuk ya da polyesterden faydalanılarak iyi ayrı türde elde edilir. Döşemeli kumaş tipine sahip olan şönil, Fransızca chenille kelimesinden türemiştir. Şönil kelimesi 18. yüzyıldan beri kullanılan ve bilinen bir sözcüktür.
Şönil Kumaş Nedir?
Şönil kumaş, genellikle döşeme amacıyla kullanılan kumaş türleri arasındadır. Doku ve desen olarak çeşitlenebilen şönil kumaşlar, tüylü ve kadifemsi bir yapıdadır. Şönil döşemelik kumaşın yapısının havlı olduğu söylenebilir. Aynı zamanda yansıtma özelliği taşıyan kumaşın havlı yüzeyi ısıyı yansıtır. Şönildeki kadife görünüm bu şekilde ortaya çıkar. Yalnızca döşeme alanında değil giyim gibi farklı alanlarda da bu kumaştan yararlanılır. Eski zamanlardan beri kullanımı sürdürülen şönil kumaşlar, sahip olduğu özellikler doğrultusunda kaliteli bir yapıdadır.
Şönil Kumaş Özellikleri Nelerdir?
Şönil kumaşlar yapısal olarak birçok özellik barındırır. Şönil kumaşın üretim aşaması oldukça kolay bir şekilde ilerler. Sahip olduğu dolgun yüzey ile öne çıkan şönil kumaş, kendini belli eden kumaş türleri arasındadır. Sağlam dokusu sayesinde güvenli şekilde kullanılmaya devam edilir. Şönil kumaş kalın bir yapıya sahiptir. Kayma yapmayan bir dokusu vardır. Şönil kumaş yapısı gereği dökülme oranı oldukça düşük olan bir kumaş çeşididir. Son derece kaliteli görünen kumaş, tüylenme oluşturan bir yapıda değildir. Kadifemsi bir hissiyatı olan şönil kumaş, görüntü itibariyle canlı ve parlak yapıya sahiptir. Şönil kumaşların zaman içerisinde renklerinin solması sık karşılaşılan bir durum değildir. Bu yönden renk solma oranının düşük olduğu söylenebilir.
Son derece göz alıcı ve estetik görüntüsü ile yaşam alanlarındaki mobilyaların kaplanmasında kullanılır. Şönilin modern türde bir kumaş çeşidi olduğu söylenebilir. Eskilerden beri kullanılması şönil kumaşın zamansız bir materyal olduğunu ortaya koyar. Her dönemde kullanılmaya uygun bir kumaş çeşididir. Farklı yönlerden bakıldığında da oldukça kullanıcı dostu olduğu görülebilir. Aynı zamanda diğer kumaş türleri ile kıyaslandığında bütçeyi fazla zorlamayan şönil, ekonomik bir kumaş tipi arayanlar için uygun bir tercih olur.
Şönil Kumaşın Kökeni Hakkında Bilgiler
Şönil, köklü bir tarihi olan kumaş türlerindendir. Şönil, çıkış yeri Fransa olan ve 1780’li yıllarda ilk kez ortaya çıkan bir dokuma kumaşıdır. Şönil kumaşın ortaya çıkışında şerit şeklinde kesildiği bilinir. Şönil kumaşı İngiltere’ye tanıtan kişi, o dönemlerde kumaş fabrikasında çalışan Alexandar Buchanan isimli ustadır. Zaman içerisinde yumuşak ve tüylü bir hale bürünen şönil kumaş kullanılarak çeşitli ürünlerin üretimine başlanır. Şönil kumaş kullanılarak kilim imalatı yapılır. Dokusu ve özellikleri ile birlikte farklı ürünlerde de kullanılabileceği görülmüştür. Sonrasında ise şönil kumaşın kullanım alanları gittikçe genişlemeye devam eder.
Şönil kumaş, Fransa’dan sonra Amerika’ya da ulaşmayı başarır. 1920’li yıllarda Catherine Evans tarafından şönil kullanılarak yatak örtüsü üretimi gerçekleşir. Bütün bu öncü üretimlerden sonra şönil kumaş, birbirinden farklı alanlarda niteliklerinden faydalanılarak çeşitli ürünlerin ortaya çıkmasında kullanılır. Halıdan koltuk kaplamasına birçok farklı ev tekstil ürününün imalatında kullanılan şönil, popülerliğini korumaya yıllar boyu devam eder. Yalnızca ev ortamında değil farklı yaşam alanlarında da şönil kumaştan yararlanılarak elde edilen ürünler sürekli kullanılır.
Şönil Kumaş Çeşidi Nerelerde Kullanılır?
Şönil kumaş, geniş bir kullanım alanına sahip olan bir kumaş çeşididir. Ortaya çıktığı ilk dönemlerde; halı, yatak örtüsü, kilim ve yorgan gibi ürünlerin imalatında kullanılmıştır. Şönil kumaşın kullanım alanı sadece ev tekstili ile sınırlı değildir. Soğuklarda elleri koruma görevi üstlenen eldiven, boynu koruması için üretilen atkı, vücudu sıcak tutması için giyilen kazak, kafayı soğuktan koruması istenen şapka gibi ürünlerin üretiminde de şönil kumaş kullanılır. Tunik, şal, hırka, bornoz gibi çeşitli giyim ürünleri de şönil kumaştan elde edilebilir. Yapısal olarak yumuşak olduğu için şönil kumaş, tekstil ürünlerinin yapımında sıkça yararlanılan bir kumaş olur. Bunun dışında mobilya üretiminde yaygınca kullanılan kumaş türleri arasına katılır. Neredeyse her evde kullanılan perdelerde de şönil kumaştan faydalanılabilir. Yapılarıyla perdelere ayrı bir hava katan şönil kumaşlar son zamanlarda perde üretiminde çokça görülür. Şönil kumaş, puf üretiminde de kendine yer edinmiş olan bir kumaştır. Puf yapısal olarak insanları rahat ettirmeye yönelik bir üründür ve şönil kumaşla birleştiğinde bu işlevi iyi şekilde yerine getirir. Yumuşak dokuya sahip şönil kumaş, puf modellerinde kullanıldığında konforlu bir mobilya olma görevi üstlenir.
Evin farklı alanlarındaki mobilyaların kaplanmasında sıklıkla şönil kumaştan yararlanılır. Çocuk odası, oturma odası, salon, yatak odası gibi evin farklı bölümleri şönil kumaşlı mobilyalar ile dekore edilebilir. Yıpranmayan ve uzun süreler boyu kullanılabilen şönil kumaş, yemek odası takımı gibi mobilyaların kaplanmasında da kullanılabilir. Yumuşak hissiyatlı kadifemsi dokulu şönil, rahat hissetmek istediğiniz her alanda başvurabileceğiniz bir kumaş türüdür. Özellikle konforun sağlanması istenen yatak odalarında yumuşacık yapısı sayesinde sıklıkla tercih edilen bir kumaş türü olma özelliğindedir. Koltukların şönil kumaştan elde edilebilmesinin yanı sıra koltukları korumak için başvurulan koltuk örtülerinde de şönil kumaşlardan yararlanılabilir. Koltuk örtüsü olarak da oldukça kullanışlı bir işleve sahip olan şönil kumaşlar çok yönlü kullanımını ortaya serer.
Şönil Koltuk Örtüsü Modelleri
Şönil kumaş, birçok farklı alanda kullanılabilen ve çokça modele sahip materyallerdir. Şönil kumaş, koltuk örtüsü imalatında yaygınca kullanılan bir kumaş çeşididir. Kanepe ve koltukların daha az hasar almasını sağlamak ve daha uzun ömürlü olacak şekilde kullanmak için koltuk örtülerinden yararlanılır. Günlük kullanılan koltuklar zamanla yıpranma belirtileri gösterebilir. Özellikle evcil hayvan ve çocuk bulunan evlerde koltuk ve kanepelerin kumaşının daha kısa sürede deforme olması sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak koltuk örtüleri, koltuk ve kanepelerin eskime süresini uzatır. İlk günkü görüntüsünün uzun süreler boyu devam etmesine yardımcı olur. Şönil kumaştan yararlanılarak elde edilen koltuk örtüleri kendi içerisinde zengin çeşitlilik içerir. Renk, doku, hissiyat, parlaklık gibi nitelikleri değişebilen şönil koltuk örtüleri; kişisel beğeniler ve ihtiyaçlar doğrultusunda seçilebilir.
Şönil kumaş oldukça geniş bir renk skalasına sahiptir. Şönil koltuk örtülerinin hemen hemen her renkte üretimi sağlanır. Şönil koltuk örtüsü seçiminde, rengin koltuğa ve alan dekorasyonuna uyumlu olup olmamasına göre bir tercih gerçekleştirilebilir. Kimi örtülerin yapısı oldukça canlı ve parlak renklerden oluşabilir. Kimi modeller ise daha soft ve mat renkleri üzerinde taşıyabilir. Şönil koltuk örtüleri, düz renklerde olabildiği gibi desenli de olabilir. Desenli kumaş modellerinden hoşlananlar, geniş çeşitlilik arasından beğenilerine ve ortamın dekorasyonuna uygun bir şönil koltuk örtüsü tercihi yapabilir.
Şönil kumaş, renk çeşitliliğinin yanı sıra dayanıklı olması ile de koltuk örtüsü tercihleri arasında yerini alır. Koltuk örtülerinde çok önemli olan kaymaz özelliği bulunan şönil kumaşlı örtüler mevcuttur. Kaymaması sayesinde üzerinde vakit geçirilse de düzgün durmaya devam eder. Şönil koltuk örtüleri aynı zamanda farklı uç kesimlerine sahip olabilir. Lazer kesimli ya da farklı kesimlere sahip şönil koltuk örtüleri, form olarak farklı kanepe ve koltuklarda kullanılmak üzere üretilir. Her bir koltuk türünün biçimi ve ebatları farklı olabilir. Her şönil kumaş her koltuğa uygun olmayabilir. Bu gibi durumlarda örtünün yerleştirileceği koltuk veya kanepenin ölçülerinin doğru alınması gerekir ve ona uyumlu bir örtü edinilir. Böylece örtü mobilyanın üstüne tam oturur ve olumsuz görüntüler ortaya çıkmasının önüne geçilir.
Şönil Kumaş Fiyatları
Şönil kumaş fiyatları; şönilin kalitesi, modeli, işçiliğine göre farklılık gösterir. Farklı alanlarda yaygınca kullanılan şönil, bütün bu etkenler doğrultusunda değişken fiyatlarla kullanıcı karşısına çıkar. Yüksek kaliteli bir şönil kumaşın maliyetinin de daha çok olacağı söylenebilir. Ancak şönil yapısal olarak diğer kumaşlara oranla daha ekonomik bir kumaş olma özelliğindedir. Aynı zamanda farklı amaçlarla kullanılmak üzere imal edilen şönil kumaşların fiyatları bu doğrultuda da değişkenlik gösterir. Koltuk kaplaması, döşemelik, koltuk örtüsü gibi amaçlarla kullanılacak durumların her birinde şönil kumaşlarının fiyatları farklılaşabilir. Şönil kumaşların fiyatı, ölçüleri ve boyutları doğrultusunda da değişkenlik gösterebilir. Örneğin şönil kumaştan imal edilen bir koltuk örtüsü alınacaksa daha geniş ebatlara sahip koltuk için oluşacak maliyet de doğru orantıda artış gösterir.
Şönil Kumaş Temizliği Nasıl Yapılır?
Şönil kumaşın üstünde oluşan lekeler, doğru teknikler kullanılarak yapıya zarar vermeden temizlenebilir. Şönil kumaşın üzerindeki lekeler, pamuklu bir havlu kullanarak yumuşak hareketlerle çitilenir. Çitileme uygulaması yapılırken havlu kumaşa sertçe sürtülmemelidir. Sonrasında ise lekenin bulunduğu noktayı fırça ile nazikçe ovalamanız gerekir. Temizlik esnasında kumaşa sert hareketler uygulamamaya dikkat edilmelidir. Bu işlemler ile birlikte şönil kumaş zarar görmeden lekenin çıkması sağlanır. Sonrasında ise kumaş yumuşak bir solventten yardım alınarak temizlik uygulamalarında son adım atılır. Eğer bütün bu temizlik uygulamalarına rağmen şönil kumaş üzerine yerleşen lekeler çıkmadıysa profesyonel temizleyicilerden yardım alınabilir. Ancak şönil kumaşa değdirilecek kimyasal temizleyicilerin kumaş yapısını deforme etmeyecek ve zarar vermeyecek türde olanlardan seçilmesi önemlidir. Şönil kumaşa uygun olmayan temizleyiciler kumaşın yapısını bozar ve kullanım dışı olmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden temizlik maddelerinin doğru seçilmesi gerekir.
Temizleyicilerin yanı sıra temizlik gereçlerinin de şönil kumaş yapısına uygun olmasına dikkat edilmelidir. Kumaşa zarar vermesi muhtemel olan çok sert yapılı temizleyici gereçler kullanılmamalıdır. Şönil koltuk hijyeni için leke sökücü kullanacaksanız belli oranda sulandırma yapabilirsiniz. Şönil kumaşlı koltuğa mürekkep lekesi bulaştıysa az miktarda alkol kullanılabilir. Mürekkebin leke oluşturduğu bölgenin üzerine bir miktar alkol dökebilirsiniz. Doğru yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen şönil kumaş temizliği, ürünlerin kullanım ömrünü uzatır.
Sıkça Sorulan Sorular:
1. Şönil kumaş terletir mi?
Şönil kumaşlar tüylü bir yapıya sahiptir. Kadifemsi dokuda olan şönil kumaş, yapısı gereği sıcak tutma özelliği gösterir. Dolayısıyla şönil kumaş, terletme etkisi oluşturabilen bir kumaş çeşididir. Bu özelliklerinden ötürü şönil kumaştan çeşitli alanlarda yararlanılan ürünlerin üretiminde faydalanılır.
2. Şönil kumaş kayar mı?
Şönil kumaş yapısal olarak kayma yapmayan bir nitelik taşır. Kaymaz özelliği sayesinde koltuk ve kanepelere serilen örtülerin üretiminde şönil kumaştan sıklıkla yararlanılır. Koltukların üzerini korumaya ve ömrünün uzamasına yarayan şönil kumaş örtüler, bu yönleriyle oldukça kullanışlı olma niteliğindedir.
3. Şönil kumaş temizliği nasıldır?
Şönil kumaş, leke tutmayan yapısıyla öne çıkar. Kumaşa uygun teknikler ve temizleyici ürünler kullanılarak hijyeni kolaylıkla sağlanır. Şönil kumaştan üretilen ürün eğer uygun özellikte ise çamaşır makinesinde yıkanabilir. Kullanım talimatlarını kontrol etmek bu noktada önemlidir. Şönil kumaş eğer bir koltuk kaplaması olarak kullanılıyorsa, temizliğinde pamuklu havlu kullanılabilir. Çok fazla sürtme yapılmaması şartıyla saç fırçası da şönil yüzeyin temizliği için faydalanılabilen gereçlerdendir.