Trend Ev Dekorasyon Stilleri: Klasik Tarz
Gösterişli ve aksesuar tarafından zengin klasik tarz, geçmişin izlerini taşır. Hiçbir zaman modası geçmeyecek klasik mobilya, sağlamlığı ve kalitesi ile öne çıkar. Ahşabın ağırlıklı olarak kullanıldığı bu tarzda, kadife ve deri kumaşlar sıklıkla kullanılır. Klasik mobilya modelleri ile dekore edilmiş yaşam alanlarında ihtişam göz kamaştırır. Dekorasyon bir bütün olarak ele alınır ve mobilyadan halıya, avizeden aksesuara kadar birçok detay aynı anda düşünülür. Tüm sanat dallarında kendini gösteren klasik tarz, sanat eseri niteliğindeki özellikleriyle günümüzde birçok evde görülür.
Klasik Tarz Nedir?
Klasik tarz; el yapımı, işlemeli ve nostaljik aksesuarların kullanıldığı dekorasyon stilidir. Lüks görünümün yanı sıra doğallığın da hâkim olduğu klasik mobilya takımları, zamansız duruşuyla ilgi çeker. Çeşitli dekorasyon trendlerine göre modasının hâlâ geçmemesi ve kendine has duruşuyla vazgeçilmez olur. Eskilerin ihtişamlı mobilyalarını günümüze taşımak isteyenlerin tercihi olan bu tarzda kapitone, oyma, kadife gibi detaylar sıklıkla karşımıza çıkar.
Yatak odası, salon, oturma odası, mutfak gibi evin birçok alanı klasik şekilde dekore edilebilir. Sadece evler değil ofis ortamlarında da bu tarzı görmek mümkündür. Mimariden sanata, modadan yaşam tarzına kadar çeşitli alanlarda var olan klasik tarza sahip bir karakteri olanlar uygun mobilya seçimiyle yaşam alanını stiline uygun hale getirebilir.
Klasik ve Avangart Mobilya Arasındaki Farklar
Klasik mobilya avangart mobilya karıştırılan iki kavramdır. Birbirlerine benzeseler de ikisini birbirinden ayıran bazı özellikler bulunur. Tasarım, ayırıcı en net özelliktir. Klasik mobilyada işçilik, gösteriş ve oymalar daha yoğunluktadır. Avangart mobilyada ise oyma motifler daha dengelidir. Daha az motifi bulunan avangart mobilyada kullanılan malzeme daha hafiftir. Avangart tarzın; modern çizgilere sahipliği, sadeliği ve beyaz rengin daha fazla kullanılmasıyla da parlaklığı fazladır. Aslında modern ve klasik mobilyaların birleşimi gibi düşünüldüğü için avangart mobilyalar “modern klasik mobilya” olarak da adlandırılabilir. Ayrıca avangart stilinde kadifeden modern kumaşlara, Osmanlı desenlerinden baskılı desenlere kadar çeşitli kumaş tasarımları kullanılır. Bu açıdan da kumaş yelpazesi daha fazladır.
Klasik Tarzın Zaman İçerisinde Gelişimi
Klasik tarzın ihtişamı 19. yüzyıla dayanır. Avrupa’da edebiyat, müzik, mimari, sanat gibi birçok alanda kendini gösteren klasisizm, ev dekorasyonu ve mobilyalara da yansımıştır. Avrupa’da başlayıp tüm dünyaya yayılan tarz, gösterişiyle saraylarda da tercih edilmiştir. O dönemde ağaçtan yapılan malzemelerin çok fazla olmasıyla mobilyalarda da ağaç kullanılmıştır. Tüm oyma motiflerinin ve mobilyaların elle mobilya ustaları tarafından yapılması ise kıymetli kılmıştır. Abartılı olduğu düşünülse de geçmişi günümüze taşıyan ve izlerini kaybetmeden koruyan tarza sahiptir.
Klasik Ev Tarzının Temel Parçaları
Diğer mobilyalardan öne çıkarak başrolü üstlenen klasik tarzın kendine has özellikleri bulunur. Yaşam alanlarına hem geçmişi hem gösterişi yaşatan bu tarzın zamansız oluşu barındırdığı niteliklerde saklıdır. Karakterini koruyarak günümüze kadar gelmeyi başarmış mobilyalar öncelikle sağlamlığı ve uzun yıllar kullanıma uygun oluşuyla öne çıkar. Ahşabın ağırlıklı olarak kullanıldığı mobilyalarda hafif değil ağır malzemeler kullanılır. Bu da dayanıklı olmasını sağlar. Ayrıca kaliteli ahşap kullanımının tercih edilmesi, işleme ve oymaların yapılırken mobilyanın zarar görmemesindendir.
Klasik mobilya takımı modellerinde olmazsa olmaz özellikler oyulmuş ahşaplar, varaklar, işlemeler ve kapitonedir. Bu özellikler diğer mobilya stillerinden ayrılmasını sağlar ve kendini en net şekilde ortaya çıkarır. İşlemenin bolca kullanıldığı mobilyalarda döşeme kumaşı olarak genellikle kadife ve ipek kullanılır. Deri ise tercih edilen diğer kumaş türüdür. Kapitone dikiş günümüzdeki adıyla Chester model ise koltuk takımları tasarımlarında yer alır. Chester koltuk modellerinin zarif görüntüsü ile yaşam alanlarında arzulanan etki oluşturulmuş olur. Tarzın öne çıkan bir diğer özelliği ise mobilyaların genişliğidir. Büyük oymalı kapılar, uzun masalar, kolçaklı geniş sandalyeler, büyük avizeler tasarımlarda dikkat edilen noktalardır.
Nostaljik aksesuar kullanımına başvurularak detaylar bütüncül bir görünüm kazandırır. Mobilyaların her noktasında başka bir detay bulunduğu için dekorasyon aşamasında avizeden halıya, aksesuardan perdeye kadar her parça bir bütün olarak düşünülmelidir. Klasik mobilya aksesuarları seçiminde mobilyalara hâkim olan rengin göz önünde bulundurulması gerekir. İhtişamlı bir dekorasyon yapmak isterken uyumsuz renkteki aksesuar, perde gibi parçalar şıklığı bozup kötü görüntüye neden olabilir. Duvar saati, biblo, vazo, sehpa, ayna veya çerçeve seçimlerinde mobilyadaki renkler baz alınmalıdır. Klasik tarzda en çok kullanılan renk kombinasyonları kahverengi, bordo; toprak tonları, bej; koyu yeşil, kremdir. Doğru renkleri kullanarak hem göz yormayan hem de ideal klasik mobilya dekorasyonu yapılabilir.
Klasik Tarz Neden Tercih Ediliyor?
Klasik tarzın tercih sebeplerinde ilk sırayı zamansız oluşu alır. Hiçbir zaman modası geçmeyen bu tarzla alınan mobilyalar çok uzun yıllar kullanılır. Her yıl trendlere uygun yapılan tasarımlarda klasik çizgilere sahip modellerden vazgeçilmez. Bu da her zaman kullanılabilmesini, modaya ayak uydurmasını sağlar. Ayrıca kullanılan kaliteli malzemelerin uzun ömürlü olması da cazip hale getirir. Değişen akımlara göre sık sık mobilya yenilemek yerine dayanıklı mobilya tercihi yapılır.
Nostaljiyi sevenler, geçmişin izlerini günümüze taşımak isteyenler de seçimini klasikten yana kullanır. Bu aşamada araştırma yaparken günümüz trendlerini de yakalamak isteyenler yarı klasik veya modern mobilyaları tercih eder. Modern dokunuşların yapıldığı tasarımlarda tarzın temel parçalarından vazgeçilmez. Yine klasik tarz hâkim olarak görünür ancak ambiyansa birkaç ufak dokunuş yapılır.
Klasik Tarzın Hissettirdikleri
Klasik mobilya takımları, el işçiliği ağırlıkta olarak üretilir. Bu yüzden de diğer mobilya çeşitlerine göre daha kıymetlidir. Hem seri üretim olmaması hem de el emeğinin ağırlıkta olması kullanıcıların kendini özel hissetmesini sağlar. İnce detayların düşünülerek tasarlandığı modeller ihtişamı ile de ayrı bir duygu oluşturur. Misafirlerini görkemli salonlarında ağırlamak isteyenler mobilyalarının konforu ve gösterişiyle mutlu olurlar. Ayrıca mobilyaların geniş olması misafirlerin rahat etmesini garantiler.
Evlerine bambaşka boyut kazandırarak yaşam alanlarını dönüştürmek isteyenler klasik mobilya markaları arasında öncü olan İstikbal’de yer alan modelleri renk, desen ve diğer detaylarla inceleyebilir.