Trend Ev Dekorasyon Stilleri: Retro Tarz
Retro Tarz Nedir? Retro Ne Demek?
Retro tarz modada, etkinliklerde, şarkılarda, mekânlarda ve hatta davranış biçimlerinde geçmiş dönemlerin özelliklerini benimseyerek ortaya konan bir yaşam tarzıdır. Özünde retro tasarım, geçmişin trendlerini ve özelliklerini kullanan yeni bir tasarımdır. Eski bir tasarım stilinin özelliklerinden ilham alabilir veya güncellenmiş bir versiyonu olabilir. Önceki nesillerden görüntüler, eski tarzları benimseyen ve onları modern bir şekilde sunan yeni bir oluşumla geri getirilir. Retro, 50'li, 60'lı ve 70'li yılların karakteristik özelliklerini bünyesinde toplar. Zıt tasarım özellikleri, renkler, şekiller ve tasarımdan oluşan bir bütünü kucaklar. Modern anlamda retro iç dekor, vintage ve modern tarzda tasarım özelliklerin harmanlanması olarak ortaya çıkar. Ancak ne tam anlamıyla vintage ne de bütünüyle moderndir. Retro ne demek sorusuna yakın geçmişe ait hayatın her alanında yer alan tarzın günümüze uyarlanması diyebiliriz.
Aşağıdaki başlıklarda Retro tarzın nasıl ortaya çıktığını, öne çıkan özelliklerini, Retro tarzı mobilya dekorasyonunu nasıl oluşturabileceğinizi ve sizi nasıl hissettirdiğini adım adım göreceksiniz.
Retro Tarzın Zaman İçerisinde Gelişimi
Rétro Fransızcada “Rétrospectif” kelimesinin kısaltmasıdır ve Türkçe çevirisi “geriye/geçmişe dönük” anlamına gelir. Retro terimi, tarih içerisinde 1950-1970 dönemlerini çağrıştıran Fransız modası hâline gelir. Zamanla İngiliz kültürü ile de gelişimini birleştirir.
Retro, Sanayi Devrimi'nden bu yana benimsenen yaşam tarzlarını yeniden canlandırdı. 1970'ten beri, "Retro" terimi, dönemlerin belirli özelliklerini kopyalayan yeni eserleri tanımlamak için kullanılır. Özetlemek gerekirse, eskitme yöntemi kullanılarak parlak ve canlı mobilyalara retro bir görünüm kazandırılır. Tasarımcılar ayrıca geçmişten tarzları yeniden oluşturan veya ilham alan stilleri karakterize etmek için "Retro tarz" terimini kullanırlar. Kısacası, retro tarz eski zamanların nostaljisini yeniden yakalar.
Retro Tarz Neden Bu Kadar Tercih Ediliyor?
Zaman zaman “Ben yanlış zamanda doğmuşum,” diyen kişilerle karşılaşmışsınızdır. Bu kişiler, geçmişe yönelik büyük bir özlem duyar ve belki de artık hayatta olmayan sanatçılarla bağ kurarlar. İç mekân, insanlara yaşayamadıkları kayıp zamanları telafi etme şansı veriyor. Kimilerine göre, modern yaşamdan bir kaçış sunduğu için ev sahipleri yaşam alanlarında Retro estetiğe ilgi duyuyor.
Zaman geçtikçe günümüz evleri Retro duyguyla modern bir görünümü kucaklıyor. Retro ev, eski tarzların ve yeni formların eklektik bir karışımına veya eski malzemeler ve kaplamalarla yeni formlara bürünüyor. Size miras kalmış yadigâr mobilyaları şık ve zamansız Retro dekorasyonlarına dönüştürme şansı elde ediyorsunuz. Retro mobilyalar, çoğu zaman dönemin kaliteli el işçiliğini ve çok yönlülüğünü paha biçilemez kılıyor.
Retro Ev Tarzının Temel Parçaları
- • Retro tasarımlar, tasarımcıların eğlenceli ve canlı bir iç mekân oluşturmak için yeni malzemeler denedikleri geçmiş bir dönemi temsil eder.
- • Retro mobilyalar çoğu modern mobilyadan büyük ölçüde farklıdır. Eğlenceli ve canlı benzersiz şekillerle yapılmış bu mobilyalar genellikle parlak ve renklidirler.
- • Retro tarzda işlev, tasarımdan daha önemli değildir.
- • Her Retro mobilya parçası birbiriyle rekabet etmeden görsel bir odak noktası oluşturur.
- • Retro tarzı, vintage hissi yaratmak için daha az doygun renk karışımı kullanır. Retro bir evin tüm unsurlarında koyu renkler kullanılır. Kullanılan tonlar daha az doygun ve parlak değildir. Bireysel renkler birbirini gölgelemez. Bu renkler, görünüşte uyumsuz renkleri karıştırarak eve eğlenceli ve dinamik bir hava verir.
- • Neon tabelalar da Retro tarzı temsil eder.
- • Retro tarz ilk bakışta kaotik görünebilir. Ancak çatışan baskılar ve desenlerle dolu bir ev, Retro stili var eden ve ilginç kılan özellikler arasında yer alır.
- • Hardal sarısı kanepe, soyut sanat eserleri ve renkli minderler içeren Retro bir oturma odasını zihninizde canlandırabilirsiniz. Uyumsuzluklarla dolu bu renk cümbüşü aslında uyumlu görünebilir.
- • Döşemede kullanılan dekoratif dokular, sade alanları canlandırmaya yardımcı olarak evi eğlenceli bir yer haline getirir.
- • Retro tarz minimalist değildir, bu nedenle dekorlar çok fazla kısıtlama olmaksızın evin etrafında serbestçe düzenlenir. Anıları canlandıran, nostaljik her dekor ve aksesuar retro tarzda kullanılabilir.
- • Neon ışıkları esas olarak dramatik bir etki oluşturmak için kullanılır. Renkli floresan aydınlatmasıyla 60'lı yıllara nostalji duygusu aşılar. Retro sevenler, kişiliklerini ifade etmek için evlerinin iç mekanlarını neon ışıklı alıntılarla bile süsleyebilirler. Bu, dış mekânın iç mekâna taşınmasına benzer.
- • Retro bir iç mekânda psychedelic desenlerle ve pop-art ile duvarınızı dekore edebilirsiniz.
- • Minderler, kilimler veya kanepelerdeki ayrıntılı örgü desenler, yaşam alanınıza retro bir hava katabilir.
- • Parlak canlı renkler retro mutfakları canlandırabilir. Örneğin, derin deniz mavisi tonlarıyla eşleştirilmiş neon sarısı, 60'ların aurasını çağrıştırır.
- • Yatak odasındaki bir özellik duvarı, Retro hisleri ifade etmek için iyi bir fırsattır. Bir hikâye anlatmalı ve odayı nostalji ve eklektizm duygusuyla canlandırmalıdır. Örneğin, kitap raflarınıza dizilmiş plaklar duvarınızı canlı tutar.
- • Dayanıklı olduğu ve koyu renkli arka planları yumuşatabileceği için basit bir ahşap karyola tercih edin. Daha fazla çekicilik için yatağı desenli ve dokulu battaniyelerle tamamlayın.
- • Tamamen beyaz bir mutfak alanı için puantiyeli mozaik zemin, 60'ların Retro havasını kendiliğinden ortaya çıkarabilir. Mutfak kapılarına süslemeli gömme dolaplar, 60'ların mutfaklarına bir selam niteliğinde kullanılabilir.
- • Koyu ahşap mobilyalar, sandalye ve tahta yataklar retro tarzı işlemek için yer verilebilir.
- • Yemek sandalyeleri, odada vurgulu bir sandalye olarak yeniden kullanılabilir. Klismos sandalyesinin üzerine yerleştirilmiş saksı bitkileri ve kitaplar nötr tonlu arka planı tamamlar
- • Modern bir Retro banyoda hardal sarısı ve gece yarısı yeşili karoların uyumu kullanılabilir. Ahşap mobilyalar Retro iç mekânın temel unsurlarından biridir. Ahşap bir dolap üzerindeki tezgâh lavabosu zarif bir dokunuş sağlar.
- • Ağır desenli perdeler ve minderler salondaki modern mobilyalarla tezat oluşturur ve retro bir görünü katar.
- • Güçlü renklerin ve ayrıntılı desenlerin kullanılması klasik bir Retro görünümü tanımlar.
- • Çok renkli mozaik karolar, 70'lerin Retro tarzını yansıtabilir.
- • Retro 70'leri temsil eden balon sandalye ve pop art dekorları kullanılabilir.
Retro Tarzın Hissettirdikleri
Retro tarzı ev sahiplerine uygulamasında bol miktarda özgürlük hakkı tanıyan ve evinizde deneysel bir rüzgâr estirmenizi sağlayan bir moda anlayışıdır. Eviniz için Retroyu diğer birçok modern stille birleştirebilirsiniz. Alternatif olarak, onu aydınlatmak için bir evine Retro unsurlar eklenebilir. Canlı renkler, cesur geometrik baskılar veya grafik desenler dahil edildiği her eve Retro bir hava katar. Renkli geometrik desenler ve kadife dokular Retro mobilyalarda kontrast oluşturur. Kalın geometrik minder örtüsü baskıları, renklerle kaotik bir uyum yakalar.
Retro bir dekor tercih ederken her parçası yerli yerinde bir Retro mobilya takımı kullanmanız her zaman mümkün olmayabilir. Retroyu birbirinden bağımsız parçalar olarak düşünebilirsiniz. Eskitilmiş parkelerle döşediğiniz evinize yine eskitilmiş renklerde farklı dokudaki mobilyaları getirebilirsiniz. Çalışıp çalışmaması fark etmeyen bir radyoyu, pikabı veya daktiloyu oturma odanızın baş köşesine koyabilirsiniz. Önemli olan, dikkat çekici objeleri bir araya getirip daha da dikkat çekici bir oda düzenleyebilmenizdir. İşte bu yüzden Retro tarz oluştururken her zaman belirli kurallara bağlı kalmanız gerekmez, özgürlük ve bağımsızlığın tadını dilediğinizce çıkarabilirsiniz.