Yatak Süngeri Neden Sararır? Yatağın Sararması Nasıl Geçer?
Ev dekorasyonunun demirbaşlarından olan yataklar, kısa süre kullanılıp yerine yenisi alınan bir eşya değildir. Bu nedenle her ne kadar kullanım ömrü uzun olarak tasarlansa da bazen yataklarda yüzeysel deformasyonlara rastlanabilir. En özenli şekilde kullanılan yataklarda bile görülebilen yatak süngeri sararması, bu problemlerin başında gelir. Çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilen sararma problemi bazı tedbirler alınarak önlenebilir. Ayrıca oluşan sararmalar çeşitli temizlik yöntemleriyle ortadan kaldırılabilir. Yatağın sararmasını geçirmek için uygulayabileceğiniz formüller bulunur. Bu detaylar hakkında bilgi sahibi olarak yatağınızı daha uzun süre kullanma imkânı yakalayabilirsiniz. Yatak süngerlerinde sık görülen sararmalara ilişkin bilmeniz gereken tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.
Yatak Süngeri Neden Sararır?
Yatak süngerinin sararmasının birden fazla nedeni olabilir. Bazı durumlarda büyük bir özenle kullansanız bile, mekânsal etkiler nedeniyle yatak yüzeyinde sararmalar görülebilir. Yatak süngerlerinin başlıca sararma sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- • Kullanıma bağlı olarak sararmalar ortaya çıkabilir. Günde en az 7 – 8 saat vücut ile temas eden yataklarda havasızlık, nem gibi etmenler sararmalara yol açabilir. Uyku sırasında açığa çıkan ter, bu tarz sararmalarda etkili olur.
- • Yatak odasının güneş ışığıyla ilişkisi yatak süngerinin sararmasında etkili olabilir. Yoğun bir şekilde ve uzun süre güneş ışığına maruz kalan yatak süngerlerinde sararmalar görülebilir. Yatak odanızda genellikle yatak yüzeyinin üstünde nevresim ve çarşaflar bulunduğundan bu etki minimize edilir. Ancak bazen evinizde bulunan fazla yatakları doğru bir alanda muhafaza etmediğinizde, bu yataklar doğrudan güneş ışığının etkisine maruz kalarak deformasyona uğrayabilir.
- • Rutubet ve nem, başta sararmaların ardından küf oluşumunun tetiklenmesinde etkili olur. Yatakların olabildiğince kuru ve havadar bir ortamda bulunması tavsiye edilir.
- • Çocuk yataklarında idrar kaçırma nedeniyle sararmalar oluşabilir.
Yatak Süngerinin Sararmasını Önlemek için Neler Yapabiliriz?
Yatak süngerlerinin sararması uzun süreli kullanımda doğal bir olay olarak görülse de görsel açıdan hemen herkesi rahatsız eder. Yatağın eski ve kirli gözükmesine neden olan bu sararmaları önlemek için alabileceğiniz bazı basit önlemler bulunur. Bu tedbirler sayesinde yatağınızın kullanım ömrünü uzatabilir, beyaz ve hijyenik görünümünü koruyabilirsiniz. Yatak süngerinin sararmasını önlemek için alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:
- • Yatak koruyucu ped, alez ve şilte kullanabilirsiniz.
- • Yatağınızı mevsim özelliklerine göre çevirerek, çift taraflı olarak kullanabilirsiniz.
- • Yatağınızı havalandırmaya ve yatağınızın hijyenini korumaya özen göstermeniz gerekir. Bunun için sıklıkla çarşaf, nevresim değişikliği yapmaya ve her yün yatağınızı havalandırmaya dikkat edebilirsiniz.
- • Yatak süngerinde oluşan sarı lekeleri fark ettiğiniz an müdahale ettiğinizde kalıcı sararmaların önüne geçebilirsiniz. Doğru temizlik malzemeleri ile sararmış yüzeylere müdahalede bulunarak bu lekelerin kalıcı hâle gelmesini önleyebilirsiniz.
Sararmış Yatak Süngeri Nasıl Temizlenir?
Yatak süngeriniz sarardığında umutsuzluğa kapılmanız gerekmez. Sararmış yatak yüzeyleri çeşitli yöntemlerle temizlenip, beyazlatılabilir. Bunun için tercih edebileceğiniz doğal yöntemler bulunur. İnatçı lekeler için ise güçlü temizleyicilerden destek alabilirsiniz. Sıvı deterjanlar ve lokal leke çıkarıcı ürünler, yatak süngerinde oluşan sararmaları gidermede etkili olur. Arap sabunu, beyaz katı sabun yatak temizliğinde sık kullanılan temizlik materyalleri arasında yer alır. Doğal yöntemlerle temizlik yapmak istediğinizde ise karbonattan yararlanmanız mümkündür. Sararmış bölgeye karbonat serpip 30 dakika beklemeniz önerilir. Ardından elektrik süpürgesi ile karbonatı süpürebilirsiniz.
Yatağın Sararması Nasıl Geçer?
Yataklarda oluşan sararmaları geçirme konusunda karbonatla birlikte oksijenli su kullanımı etkili bir yöntemdir. Bu iki malzemeden oluşan karışım lekeye döküldüğünde köpürme meydana gelir. İyice köpüren karışım kuruduktan sonra yatak yüzeyinde kalan karbonat kuru bir şekilde temizlenir. Bu uygulama leke çıkana kadar tekrarlandığında yatağın sararması büyük ölçüde geçer.
Yatak yüzeyinin genelinde sararma sorunu varsa bu sararmayı geçirmek için kendi hazırlayacağınız sprey çözeltilerden yararlanabilirsiniz. Limonun asidik özelliği leke çıkarma konusunda etkilidir. Bir sprey şişesine limon suyu doldurup bu suyu sararan bölgelere püskürtebilirsiniz. Ardından sabunlu su ile temizlik yaparak sararmaların geçmesini sağlayabilirsiniz.
Bulaşık deterjanı ve çamaşır suyuyla da farklı temizleyici çözeltiler hazırlayabilirsiniz. Bir çay bardağı deterjan ile bir çay bardağı suyu karıştırıp sprey başlıklı bir şişeye doldurduğunuzda çözeltiniz hazır olur. Bu karışımı püskürttüğünüz yatak yüzeyini ıslak bir bezle ovarak sildiğinizde yatağın sararmasını geçirebilirsiniz.
İnatçı lekelere karşı bu yöntemlerden ikisini birleştirerek de uygulayabilirsiniz. Karbonat ve limon bir arada kullanıldığında macun kıvamında bir temizleyici elde edilir. Bu karışımı bez ile yatağın sararmış bölgelerine sürebilirsiniz. Yaklaşık 45 dakika kadar lekelerin üstünde beklettiğiniz karışım bu süre sonunda lekelerin üstünde etkisini gösterecektir. Ardından durulamak amacıyla ıslak bir bez ile yatağınızı silerek temizlik işlemini tamamlayabilirsiniz.
Yatak yüzeyindeki sararmaları engellemek için olabildiğinde hava akışının sağlandığı yatak modelleri arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Bu anlamda doğal lateksten üretilen lateks yataklar ilk tercihleriniz arasında yer alabilir. Doğal lateks yüzdesini inceleyerek beğendiğiniz modelin yüzde kaç doğal materyallerden üretildiğini saptayabilir, bu sayede hava geçirgenliği açısından maksimum verim sağlayacak yatak modelini seçebilirsiniz.
Yatak yüzeyindeki sararmaları engellemek için olabildiğinde hava akışının sağlandığı yatak modelleri arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Bu anlamda doğal lateksten üretilen lateks yataklar ilk tercihleriniz arasında yer alabilir. Doğal lateks yüzdesini inceleyerek beğendiğiniz modelin yüzde kaç doğal materyallerden üretildiğini saptayabilir, bu sayede hava geçirgenliği açısından maksimum verim sağlayacak yatak modelini seçebilirsiniz.
İstikbal’in geniş ürün yelpazesinde bulunan fonksiyonel özelliklere sahip lateks yatak modellerine hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Hijyenik kullanım ve doğru yatak seçimi ile uyku kalitenizi artırabilir, yatağınızın kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Hemen şimdi uyku alışkanlıklarınıza, yatış pozisyonunuza ve konforunuza en çok uyan yatak modelini belirleyip İstikbal güvencesiyle satın alabilirsiniz. Yatak seçimizini ihtiyaçlarınıza uygun olarak doğru bir şekilde yapabilmeniz için Uyku Test uygulamamızı ziyaret edebilirsiniz.