06-02-2024 13:31:29
Yaylı Yatak Nedir

Yaylı Yatak Nedir?

En geleneksel yatak türlerinden biri olan yaylı yataklar, farklı yapıdaki yay mekanizmalarından oluşur. Kullanımı oldukça yaygın olan bu yatak modellerinde teknolojinin gelişmesi ile birlikte yeni yay sistemleri üretilir. Hem yatak yapısını korumak hem de vücut ağırlığının homojen bir şekilde dağılmasını sağlamak için özel olarak tasarlanan yaylı yataklar genel olarak 4 ana bileşenden oluşur. Kapitone, konfor katmanları, çekirdek ve temel katman olarak birbirinden ayrılan bu bileşenlerin niteliğine göre yatak özellikleri değişkenlik gösterir. Ayrıca yaylarda kullanılan çelik tel kalınlığı, spin sayısı, bobin sayısı, bobin yüksekliği ve bobin çapı gibi değerler de yatağın konfor düzeyini doğrudan etkiler.

Yaylı yatak modelleri, yay mekanizmasının özelliklerine göre kendi içinde sınıflara ayrılır. Bonel, sürekli, offset ve torba olarak isimlendirilen bu mekanizmalardan en gelişmişi pocket yay olarak da adlandırılan torba yay modelidir. Bu sınıflandırmada yer alan yatak modelleri vücut desteği, dayanıklılık, konfor gibi çeşitli avantajlar sunar. Ancak yatak seçimi yaparken yaylı yatakların bazı olumsuz taraflarından da söz etmek gerekir. Yaylı ve yaysız yatak arasında tercihinizi yaparken bu avantaj ve dezavantajları bir arada değerlendirerek sizin için en uygun yatak türünü kolayca belirleyebilirsiniz.

Yaylı Yatakların Olumsuz Tarafları Nedir?

Yaylı yatak modellerinde her ne kadar teknolojiye paralel olarak geliştirilmiş yenilikçi çözümler kullanılsa da genel olarak bu yatak türlerinde ortaya çıkabilen bazı olumsuz durumlar mevcuttur. Yaylı yatakların olumsuz tarafları şu şekilde sıralanabilir:

  • ● Yaylı yataklarda vücut ağırlığı tamamen homojen olarak yatak yüzeyine dağıtılmaz. Bu nedenle sırt, omuz ve kalça bölgelerinde basınç fazlalığı oluşur. Kronik bel ve sırt ağrıları olan kişiler için yaylı yatakların bu özelliği dezavantaj olarak sayılabilir.
  • ● Bonel yaylı yataklarda vücut kıvrımlarına uygun hareket ve kavrama özelliği bulunmaz.
  • ● Tercih ettiğiniz yaylı yatak, torba yaylı değilse çift kişilik ürünlerde eşlerin uyku esnasındaki hareketleri hissedilebilir. Bu da uykunuzun bölünmesine yol açabilir.
  • ● Uyku pozisyonunda sürekli aynı yaylara ağırlık bindiğinde yay sisteminde deformasyonlar meydana gelerek yatağın kullanım ömrü azalabilir.

Yaysız Yatak Nedir?

Yaysız yataklar iç mekanizmasında yay sisteminin bulunmadığı, istenilen esneklik ve dayanıklılığın sünger özellikleri ile sağlandığı yatak modelleridir. Genellikle visco ve lateksten üretilen yataklar, yaysız bir yatak sahibi olmak isteyenler tarafından tercih edilir. Lateks yataklar, kauçuk ağacının gövdesinden elde edilen doğal ve özel bir malzeme olan lateks ile üretilir. Bu sayede nefes alabilir bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda doğal bir malzeme olması anti-alerjik, konforlu bir uyku alanı oluşturur. Yaysız yatak modellerinden bir diğeri olan visco yataklar ise süngerden üretilir. Akıllı sünger teknolojisine sahip olan bu yataklarda gömülme hissi yaşayarak konforlu bir uyku deneyimi elde edebilirsiniz.

Yaysız Yatak Avantajları

Yaysız yataklar, yaylı modeller ile kıyaslandığında uyku sırasında bütün vücudun konfor yakalamasına daha fazla imkân tanır. Yaysız yatakların avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • ● Visco ve lateks yataklarda hava geçirgenliği yaylı yataklardan daha fazladır. Uyku sırasında terleme problemi daha az görülür.
  • ● Nem tutmayan yapıları sayesinde bakteri, küf ve mantar oluşumuna ortam hazırlamaz. Bu nedenle yaysız yatakların kullanım ömrü daha uzun olabilir.
  • ● Yaysız yataklar uyku pozisyonuna göre vücut şeklini almaya daha uygun bir yapıya sahiptir. Bu sayede her kullanıcının kendine özel konforlu bir uyku deneyimi yaşamasına imkân tanır.
  • ● Yaylı yataklarda aynı yatakta yatan kişilerin birbirlerinin hareketlerinden etkilenmeleri daha muhtemelken visco ve lateks yataklarda bu etki minimize edilir.
  • ● Yaylı yataklarda vücudun basınç uyguladığı noktalarda yayların tepki kuvveti oluşurken yaysız modellerde vücut ağırlığı homojen bir şekilde dağılır. Böylece vücut ağrılarına neden olacak lokal bir tepki kuvveti söz konusu değildir..

Visco Yatak Yararları Nedir?

Konforlu bir uyku için en çok tercih edilen yatak türlerinden olan visco yatak modellerinin birçok avantajı bulunur. Visco yataklarda yay bulunmadığı için, yaydan kaynaklanan deformasyonlar görülmez. Her uyku pozisyonuna ve vücut tipine uygun, kaliteli bir uyku ortamı oluşturan visco yatakların başlıca yararları şunlardır:

  • ● Visco yatak, vücudun doğal kıvrımlarına uyum sağlar.
  • ● Uyku sırasında omurganızın nötr pozisyonda kalmasına yardımcı olur.
  • ● Hipoalerjenik özelliktedir. Bu sayede alerji problemi yaşayan kullanıcılar için kullanışlılık sağlar.
  • ● Uyku sırasında değişen pozisyonlara uyum sağlayan akıllı sünger teknolojisi sayesinde yorgun uyanma sorununu ortadan kaldırır. Visco yataklar, uykuda yapacağınız hareketlerde vücudunuzda oluşan boşlukları doldurarak omurganızın desteklenmesine yardımcı olur.
  • ● Visco yatak modellerinin yoğunluğu üründen ürüne değişir. Vücut ağırlığına göre tercih etmeniz gereken yoğunluk derecesi farklılık gösterebilir. Visco yatak modellerinde her vücut tipine uygun yoğunlukta ürün seçeneğine ulaşmanız mümkündür..
  • ● Açık hücreli bir yapıdadır. Bu sayede vücudunuzun ısı dengesini korur. Yaz aylarında serin, kış aylarında sıcak bir ortamda uyumanıza yardımcı olur.

Vücut tipinize, uyku alışkanlıklarınıza ve bütçenize göre tercih edebileceğiniz farklı yatak modelleri İstikbal’in ürün gamında mevcuttur. Kişisel ihtiyaçlarınıza uygun olarak istediğiniz ebatta yaylı, visco, pedli yatak modellerine İstikbal güvencesiyle kolayca sahip olabilirsiniz. Kaliteli bir uyku için farklı yoğunluktaki yatak modellerinden kendi vücut ağırlığınıza uygun olan alternatifleri tercih edebilir, İstikbal’in fonksiyonel yatak modelleri ile uyku esnasında ihtiyaç duyduğunuz konfor seviyesine ulaşabilirsiniz.

Önemli Bilgi

Bu yazıdaki bilgiler genel amaçlı olup, sadece internet kaynaklarından elde edilen bilgilerle yazılmıştır. Kişisel sağlık durumunuzla ilgili kesin ve güvenilir bilgiler almak için lütfen bir sağlık profesyoneli veya doktora danışınız. Bu yazı, genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve bireysel durumunuzla ilgili özel tavsiyeler içermemektedir. Sağlık konularında her zaman uzman bir doktordan tavsiye almanız, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmanız için en iyi yoldur.

Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.