06-02-2024 10:24:41
Yorgan Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yorgan Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yaz aylarının bitişi ve soğuk havaların yavaş yavaş kendini hissettirmesi ile birlikte dolaplarımızdaki yorganların tekrar ortaya çıkma vakti geldi. Bununla birlikte yeni bir yorgan almak isteyen kişilerin araştırmaları da başladı. Peki eğer mevcut yorganınız ihtiyacınızı karşılamıyorsa ya da yeni bir yorgan almak istiyorsanız yorgan seçiminizi nasıl yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Mevsime Uygun Yorgan Nasıl Seçilir?

Yorgan seçiminde en önemli hususlardan biri mevsime göre yorgan seçimi yapmaktır. Satın alacağınız yorganı hangi mevsimde kullanacaksanız ona uygun bir şekilde seçim yapmalısınız. Yazın yorgan kullanmak neredeyse hiç tercih edilmeyen bir durum olsa da havaların yeni yeni ısınmaya başladığı ilkbahar aylarında ve hafif serin sonbahar günlerinde yorgan kullanmanız gerekebilir. İlkbahar ve sonbahar aylarında gündüzler ılık geçse de özellikle gece geç saatlerde ve sabaha karşı hava oldukça serin olabilmektedir. Bu sebeple uyurken yorgan kullanmanız üşütmenizi engelleyerek sizi mevsimsel soğuk algınlıklarından koruyabilir. Ancak hava hafif serin olsa da kış ayları kadar sert bir soğuk olmayacağı için daha ince yorganlar tercih etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde gece terleyebilir ve kalitesiz bir uyku yaşayabilirsiniz. Kış aylarında kullanacağınız yorgan ise daha kalın ve sizi sıcak tutacak kalitede olmalıdır. Dolayısıyla mevsime uygun yorgan seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken başlıca konu yorganın kalınlığıdır. Kış mevsiminde daha kalın ve tok yorganlar tercih ederken, ilkbahar ve sonbahar aylarında daha ince ve hafif yorganlar tercih edebilirsiniz.

Yorgan Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Yorgan Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

En İyi Yorganı Seçmek İçin Hangi Kriterler Göz Önünde Bulundurulmalıdır?

Yorgan seçimi aslında kişiye özgüdür ve en iyi yorganı seçmek de pek çok etkene bağlı olarak kişiden kişiye değişebilmektedir. En iyi yorganı seçebilmek için öncelikle istek ve ihtiyaçlarınızı doğru analiz etmeniz gerekmektedir.

  • 1. Eğer çok soğuk iklime sahip bir bölgede yaşıyorsanız ya da çok üşüyen bir vücut yapısına sahipseniz özellikle soğuk kış geceleri için vücudunuzu sıcak tutabilecek kalın yorganlar tercih etmeniz gerekir.
  • 2. Ilıman iklime sahip daha sıcak bölgelerde yaşıyorsanız ya da sıcaktan pek de hoşlanmayan biriyseniz ise kalın yorganlar sizin için işkenceye dönüşebilir. Bu durumlarda yorgan seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli kriter seçeceğiniz yorganın ince bir yapıya sahip bir yorgan olmasıdır.
  • 3. Alerjik bir bünyeye sahipseniz herkes için çok iyi ve doğru bir seçim olan yorganlar sizin için hiç doğru bir seçim olmayabilir. Bu durumda yapmanız gereken şey ise hipoalerjenik yorgan araştırması yaparak size en uygun yorganı seçmektir.

En iyi yorganı seçmeye çalışmak yorucu ve kafa karıştırıcı olabilir. Ama üzülmeyin, uyku testi yaparak size en uygun yatak, yorgan ve yastıkları seçebilirsiniz. Böylece kesintisiz, huzurlu ve sağlıklı bir uyku deneyimi yaşayabilirsiniz.

Hipoalerjenik Yorgan Seçimi İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

"Daha az" anlamına gelen "hipo" ve alerji oluşturan maddeleri belirtmeye yarayan "alerjen" kelimelerinin birleşmesiyle oluşan "hipoalerjenik" tanımı daha az alerjik reaksiyona sebep olan ürünleri betimlemek için kullanılmaktadır. Günümüzde kozmetik ürünler, temizlik malzemeleri ve tekstil ürünleri gibi pek çok alanda kullanılan etken maddeler bazı kişilerin alerjik reaksiyon göstermesine sebep olabilir. Bu alerjik reaksiyonlar kaşıntı, kızarıklık ya da solunum güçlüğü şeklinde kendini gösterebilmektedir. Bu durum da alerjik bünyeye sahip kişilerin uyku kalitelerini düşürürken sağlık durumlarını da kötü etkilemektedir. Sağlıklı bir uyku deneyimi için yorgan, yastık ve yatak satın alırken dikkat etmeniz gerekir. Hipoelerjenik yorgan seçiminde dikkat edilmesi gereken husus ise hangi durumlarda alerjik reaksiyon gösterdiğiniz tespit etmek ve bu durumu engelleyici malzemelerden oluşan organ ve baza modelleri tercih etmektir. Eğer alerjik reaksiyonlarınızın sebebinden emin değilseniz uzman bir doktora danışmanız faydalı olacaktır.

Yorgan Dolgusu Türleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yorganların hepsi dışarıdan aynı gibi gözükse de aslında dolgu malzemelerine göre farklılık gösterir. Kaz tüyü, pamuk, ipek, yün, elyaf ve bambu gibi farklı dolgu malzemelerine sahip yorganlar vardır. Bu yorganlar sahip oldukları dolgu malzemesine göre birbirinden farklı özelliklere sahiptir.

  • 1. Kaz tüyü yorganlar hafif olmalarının yanı sıra içinde bulunan kaz tüyleri sayesinde kaliteli bir ısı yalıtımı sağlarlar. Bu sebeple hem terletmez ve uyku sırasında üzerinizde bir ağırlık oluşturmaz hem de sizi sıcak tutar. Ayrıca kaz tüyü doğal bir malzeme olduğu için kaz tüyü yorganlar hipoalerjeniktir ve alerjisi olan kişiler tarafından sıkça tercih edilmektedir.
  • 2. Pamuk yorganlar sık tercih edilen bir diğer yorgan türüdür. Doğal bir malzeme olan pamuk, topaklanma yapabileceği için pamuk yorganların düzenli bakım ve temizlenmeye ihtiyaçları olur.
  • 3. İpek yorganlar da doğal malzemeden üretilmiş, hafif ve dayanıklı bir seçenektir. Pek çok ipek yorgan çamaşır makinesi ve kurutma makinesinde temizlenebildiği için bakımı da sanıldığının aksine kolaydır.
  • 4. Yün yorganlar neredeyse yüzyıllardır kullanılan bir yorgan çeşididir. Yorgan türleri arasında en sıcak tutan yorganların yün yorganlar olduğunu söylemek yanlış olmaz.
  • 5. Elyaf yorganlar özellikle yüne ve kaz tüyüne alerjisi olan kişiler tarafından tercih edilen, polyester elyaftan üretilmiş yorganlardır. Doğal malzemeden oluşmasa da hafif ve dayanıklıdır, yüksek sıcaklıklarda yıkanabilir.
  • 6. Bambu yorganlar ise içlerinde en sürdürülebilir seçenektir. Doğal, hafif ve hipoalerjeniktir ancak bakımı ve temizliği diğer yorgan türlerine göre daha zor olduğu için daha az tercih edilmektedir.

Sağlıklı Bir Uyku İçin Yorgan Seçiminde Hangi Noktalara Odaklanmalı?

Sağlıklı bir uyku deneyimi sağlıklı bir yaşamın anahtarlarından biridir. Tüm gün yorulmuş olan bedenlerinizi dinlendirdiğiniz zaman dilimi olan uyku zamanını en iyi şekilde geçirebilmeniz için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalardan biri yorgan seçimidir. Buna göre sağlıklı bir uyku için yorgan seçimi yaparken kullanacağınız yorganın dolgu malzemesine, kalınlığına, boyutlarına ve hipoalerjenik ya da antialerjenik olup olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Böylece kendinize en uygun yorganı seçerek sağlıklı bir uyku deneyimi yaşayabilirsiniz.

Sağlıklı bir uyku için diğer bir önemli husus ise yatak seçimidir. Yatak çeşitleri arasında seçim yapmak zor olsa da istek ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak omurga sağlığınızı koruyacak yatak modellerini ineleyebilir, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun seçenekleri belirleyerek sizin için en doğru yatağı tercih edebilirsiniz.

Yorgan Boyutları: İhtiyacınıza Uygun Seçenekler Nelerdir?

Tıpkı farklı yatak tipleri ve boyutları olduğu gibi farklı yorgan boyutları da vardır. Bebek yorganı, tek kişilik yorgan, çift kişilik yorgan, ekstra büyük ve geniş "king size" yorganlar bunlardan bazılarıdır. Buna göre bebek yorganları genellikle 95 cm genişlikte ve 145 cm uzunluktadır. Ancak 90 cm genişlikte ve 140 cm uzunlukta ya da 100 cm genişlikte ve 150 cm uzunlukta bebek yorganları bulmak da mümkündür. Tek kişilik yorganlar genelde 155 cm genişlikte 215 cm uzunlukta olmakla birlikte, 160 cm x 220 cm ve 150 cm x 210 cm boyutlarında tek kişilik yorganlar da vardır. Çift kişilik yorganların ortalama standart ölçüsü 195 cm genişlik ve 215 cm uzunlukta olmaktadır. Bu ölçüler dışında bir yorgana ihtiyacınız varsa özel dikim de yaptırabilirsiniz.

Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.