MDF Mi? Sunta Mı? MDF ve Sunta Farkları Nelerdir?
MDF Nedir?
Orta yoğunluklu lifli levha anlamına gelen MDF, medium density fiberboard kelime grubunun kısaltması olarak ortaya çıkar. MDF, sağlıklı bir yapıya sahip ahşap mobilya malzemesidir. Farklı yaşam alanlarında, restoranlarda, işyerlerinde, evlerde MDF ürünler sıkça kullanılır. Çeşitli yüzey ve renk alternatiflerine sahip olan MDF, dekoratif kağıt kaplı türleri ile dekorasyonu zenginleştirebilen malzemelerin temelinde yerini alır. MDF, %90’ı odundan meydana gelen bir mühendislik ürünüdür. Yumuşak ve sert yapılı ağaçların belirlenen ölçüde karışımları çeşitli işlemlerden geçer. Elde edilen karışımlar farklı kullanım alanlarında yararlanılmak üzere gerekli niteliklere sahip olacak şekilde üretim aşamalarını atlatır.
Yoğun buhar ve özel bıçaklar yardımıyla odun parçaları liflerine ayrılır. Liflerine ayrılan parçalar, birbirlerine sıkıca tutunmalarına yardım edecek özel yapıştırıcı ve sertleştiriciler kullanılarak karıştırılır. Ortaya çıkan karışımın kurutulması gerekir. Belirlenen rutubet değerine ulaşması istenen karışım, bu dereceye sıcak hava ile getirilir. İşlemler sonucunda kuruyan lifler, üretimi istenen ürüne göre homojen bir biçimde serilir. Sonrasında ise ilk uygulanan presleme işleminde levhanın kabataslak hatları meydana çıkar. İkinci presleme işlemi ile liflerin birbirine yapışmasının sağlanması gerekir. Bunun için uygun sıcaklık ve basınç değerine ulaşılarak işlemler gerçekleştirilir. En son basamakta ise presleme işlemleri neticelenen levhaların soğuması için vakit verilir. Soğuma süresi tamamlandığında levhaların kullanım alanı doğrultusunda kararlaştırılan kalınlığa ulaşması için zımparalama işlemi yapılır. Zımparalama aynı zamanda levha yüzeyinin pürüzsüzleşmesini de sağlar. Zımparalama işlemi de bittikten sonra MDF levhalar kullanıma uygun şekilde boyutlarda kesilir ve hazır hale gelmiş olur.
Sunta Nedir?
Temelinde odun talaşlarının olduğu suntanın asıl adı, yonga levhadır. Suni ve tahta kelimelerinin birleştirilmesi ile meydana gelen sunta ismi, yonga levhadan daha çok bilinir. Suntanın bir diğer tanımı ise lower density fiberboard yani düşük yoğunluktaki lif levhadır. LDF şeklinde kısaltılabilen sunta, ahşap keresteye muadil olarak imal edilen bir üründür. Mobilya imalatında sıkça karşılaşılan sunta, insan eli ile üretilen bir malzeme olma özelliği taşır. Suntanın yapımı için ayrılan bütçe ahşap malzemeye oranla çok daha düşüktür. Suntanın suya karşı olan dayanıklılığı oldukça düşüktür. Nemlenmesi ya da ıslanması durumlarında deforme olur. Yapısal olarak sert olmasına rağmen su ile karşılaştığında yumuşama özelliği gösterir.
Sunta yapımında ilk olarak taşıması istenen özelliklere uygun ağaç türleri belirlenir. Belirlenen ağaçlar tedarik edilir ve özel kırma niteliğine sahip makineler yardımıyla küçük parçalara ayrılır. Parçalanan ağaçlar, talaş büyüklükleri doğrultusunda kategorize edilir ve depolanır. Alt ve üst katman talaşları üzerinde istenilen rutubet değerine kadar kurutma işlemi gerçekleştirilir. İki farklı sınıfa bölünmüş olan talaşlar, özel sertleştiriciler ve yapıştırıcılar kullanılarak birbirine karıştırılır. Ayrıca her sınıf için farklı özel yapıştırıcı ve kimyasallar ilave edilir. Kimyasal eklendikten sonra iki ayrı sınıf karışımı, sıcak hava kullanılarak kurutulur. Her sınıf için gereksinimlere uygun bir rutubet değeri sağlanır. Çok ince boyutlarda olan talaş parçaları en alt bölgeye serilir. Bunun üzerinde ise daha büyük parçalara sahip talaşlar serilir. Ürünün niteliğine göre en üste bir kat daha çok küçük talaş parçaları geçilebilir. Bu işlemlerden sonra presleme uygulamaları yapılır. İlk presleme levhanın ana hatlarını ortaya çıkarmak için gerçekleştirilir. İkinci preslemede uygun basınç ve sıcaklık değerlerinde gerekli süre kadar işlem görür ve böylece maddeler iyice birbirlerine yapışmış olur. Presleme uygulamaları sonlandıktan sonra levhanın hazır olması için soğuması beklenir. Soğuma bittiğinde pürüzsüzlük sağlanması için levhalar zımpara işlemi görür. Aynı zamanda kalınlık ölçüsü de zımparalama ile ayarlanır. Kullanılacak alana uygun olacak şekilde levhalar üzerinde kesim işlemi yapılır ve sunta kullanım için hazır olur.
MDF Suya Dayanıklı mı?
MDF imalat aşamasında içerisindeki lif yapıların sıkıca preslenmesi sonucu yoğun bir yapıya sahiptir. Yoğun bir malzeme olma özelliği taşıyan MDF’nin içerisinde az boşluk vardır. Yapısal olarak az boşluklu bir madde olan MDF, su ve nem ile karşılaştığında yüksek dayanıklılık sergiler. Suyun nüfuz edebileceği fazla boşluk bulundurmaması sebebiyle suya ve neme karşı dayanıklılığını ortaya koyar. Suya karşı direnç gösterebilen yapısı ile MDF, ıslak ortamlarda kolay bozulmalar göstermez. Sudan etkilenmeyen ve deforme olmayan yapısı sayesinde MDF, suyun dahil olacağı alanlarda da güvenle kullanılabilir. Örneğin banyo, mutfak gibi suyun temas etmesi mümkün alanlarda; suya karşı dirençli olan MDF yapılı mobilyalardan yararlanılabilir. MDF yapılı mobilyaları, su ile birleşmesi durumunda yapısında bozulmalar olacağından endişe etmeden güvenle kullanabilirsiniz.
MDF’nin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
MDF, mobilya üretiminde sıkça kullanılan bir malzemedir. Farklı mobilya türlerinde kullanılmasının sebebi birçok açıdan avantajı olmasıdır. MDF yapısal olarak ısıya karşı yüksek dayanıklılık sağlayan bir malzemedir. Isı ile temas ettiğinde sağlam yapısından ödün vermez. Nemli ortamlarda kolaylıkla bozulma göstermez, neme karşı dayanıklılığa sahiptir. MDF, geçtiği çeşitli üretim aşamaları sonucunda düz bir yüzeye sahip olur. Mobilya sektöründe düz yapılı bir maddeye ihtiyaç duyulduğunda diğer avantajları ile de beraber MDF malzemesinden yararlanılır. MDF aynı zaman pürüzsüz dokusu ile öne çıkar. Herhangi bir çıkıntı bulundurmayan yapısı sayesinde kullanım amacına göre birçok farklı mobilyanın üretiminde faydalanılabilir. MDF üzerinde boyama yapmak için uygun bir malzemedir. Pürüzsüzlüğünün de bir getirisi olarak boyama işlemleri kusursuzca yapılabilir. Düz ve pürüzsüz yüzeyinin boyamaya elverişli olmasının yanında herhangi bir kaplama işlemi de kolaylıkla yapılır.
MDF istenilen şekle rahat biçimde sokulur. Yüzeyinin düzgünlüğünün yanı sıra kenar kısımları da oldukça muntazam bir haldedir. Dekoratif olarak kullanılmak için bu özelliğinden yararlanılır. MDF oluşturacağı maliyet düşünüldüğünde ekonomiktir. Doğal ahşap ürünler ve kontrplak levha ile kıyaslandığında daha küçük bir bütçe ile elde edilebilir. MDF malzemenin sağladığı çeşitli avantajlar olduğu gibi birkaç dezavantajlı durumu da beraberinde getirir. MDF, oldukça yoğun bir lif oranına sahiptir bu yüzden de ağır bir malzeme olma niteliğindedir. MDF’nin vida tutum performansına bakıldığında diğer ahşap maddelere oranla daha düşüktür. MDF üzerinde kesim işlemleri kolay şekilde yapılabildiği için biçimlendirme uygulamalarının özenle yapılması gerekir. MDF üzerinde kesici aletler kullanılacak ise bu özelliğe dikkat edilmeli ve yavaş hamleler yapılmalıdır.
Suntanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Sunta, yapısının getirisi ile avantajlı bir malzeme olma özelliğindedir. Sunta, diğer malzemeler ile karşılaştırıldığında daha hafiftir. Suntanın hafifliğinin sebebi, doğal ahşaplara göre daha az yoğun bir madde olmasından kaynaklıdır. Hafif olması bazı mobilyalar için avantajlıdır ve bu sebeple birçok alanda kullanılır. Sunta aynı zamanda kolaylıkla işlenen bir maddedir. Geniş bir renk skalasına sahip olan sunta, farklı gereksinim ve isteklere göre seçilebilir. Tek renk ya da tek model olarak üretilmediği için farklı alanlarda ve amaçlarda kullanılabilir. Zengin çeşitlilik sunan suntanın istenilen model ve renginden; yaşam alanlarında, ofiste, evde ve çeşitli mekanlarda yararlanılır.
Suntanın bir diğer avantajı maliyetinin oldukça düşük olmasıdır. Maliyeti düşük olduğu için diğer malzemelere kıyasla daha uygun fiyatlar karşılığında erişilebilme özelliğindedir. Ancak suntanın bazı niteliklerinin güçlendirilmesi maliyetinin de artmasına sebep olabilir. Sıcaklığa ya da suya karşı dayanıklılığın artırılacak olması aynı oranda maliyetinin de artması durumunu oluşturur. Suntanın yoğunluğunun miktarı ve kalınlığı da maliyetinin değişmesinde önemli etkenler olarak görülür. Sunta yapısal olarak içerisinde boşluklar barındıran bir malzeme türüdür. Suntanın içerisinde boşluk kalması sağlamlık oranının düşük olmasını da beraberinde getirir. Buna neden olan ise presleme işlemleri sırasında yüksek düzeyde sıkışma gerçekleşmemesidir. Bu sebeple nemli ortamda kaldığında boşluklara nüfuz eden nem, malzeme üzerinde hasar oluşturur. Bu özelliğiyle sunta, nem karşısında dayanıklı olamaz ve yapısal olarak bozulmalar yaşar.
MDF ile Sunta Arasındaki Farklar
MDF ve sunta, farklı özellikleri doğrultusunda ayrı alanlarda kullanıma tercih edilebilir. Kimyasal ve fiziksel olarak farklı olan bu iki madde, taşıdığı niteliklere göre gereksinimleri karşılayabilir. MDF yapısal olarak suntadan daha yoğundur. Presleme işlemleri sonucunda MDF’nin yapısında daha az boşluk bulunurken suntada daha fazla boşluk vardır. Sebebi ise MDF’nin toz ağaç parçalarının sıkı preslenmesi ile oluştuğundandır. Bu durum suntanın MDF’ye göre daha az yoğun bir yapıya sahip olmasına sebep olur. MDF yoğun olmasının bir getirisi ile aynı zamanda ağır bir malzemedir. Sunta ise MDF’ye göre daha hafiftir. Dayanıklılık oranları kıyaslanırsa yoğunluk olarak daha yüksek olan MDF’nin dayanma gücü de suntadan fazladır.
Vida montaj ve demontaj işlemleri için MDF suntaya göre daha elverişlidir. MDF yapısal olarak az boşluk bulundurduğu için içerisine su ve nem çekmesi daha zordur. Bu yüzden MDF suntaya göre suya karşı daha dayanıklıdır. Sunta ise su ile temas ettiğinde ve nemle karşılaştığında yapısal bozulmalar gösterir. MDF kolay şekil verilebilen bir yapıdadır. Çünkü daha homojen ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Şekil verme ve boyama gibi uygulamalarda MDF, suntaya göre daha elverişlidir. Suntanın mukavemet değeri MDF’ye oranla oldukça düşüktür. Suntadan daha güçlü bir yapıda olan MDF’nin mukavemet değeri, sergilediği performans özellikleri ile suntadan daha yüksektir. Suntanın taşıma kapasitesi MDF’ye göre daha azdır. Suntalar aynı zamanda MDF’ye göre daha ekonomik malzemelerdir.
MDF ve Sunta Nerelerde Kullanılır?
MDF mobilya sektöründe sıklıkla tercih edilen bir malzemedir. Ancak inşaat sektöründe de yer yer MDF malzemeden yararlanılabilir. Yoğunluğu ve dayanıklılığı yüksek olan MDF’nin inşaat alanında kullanılmasının sebebi esasen budur. Aynı zamanda kolay boyanabilir yapıda olması, freze işlemlerine uygunluğu, standart ölçülerde imal edilebiliyor oluşu, neme dayanması gibi özellikleri ile mobilya alanında sıklıkla tercih edilir. Aynı zamanda ahşap kaplama, PVC, dekoratif folyo gibi yüzey uygulamaları için ideal bir yapıya sahiptir. Kolay boyanan MDF aynı zamanda vernik, lake gibi sıvı işlemlerinin de kolaylıkla uygulanabilmesine zemin hazırlar. MDF’ler çeşitli alanların iç mekan tasarımında tercih edilen malzemelerdendir. MDF; banyo alanlarındaki dolaplarda, mutfak dolaplarının gövdesi ve kapaklarında, yatak odası, salon gibi bölümlerde sıkça kullanılır. Farklı yüzey işlemleri için uygun bir türde bulunan MDF, imalatçıların farklı uygulamalarında yararlandığı bir malzeme olur.
Sunta ham veya işlendiği hali ile farklı alanlarda kullanıma sunulur. Kalınlıkları ve yoğunlukları farklılaşabilen suntalar, ayrı boyutlardaki halleri ile gereksinim doğrultusunda tercih edilir. Sunta mobilya üretiminde yaygınca yararlanılan bir malzeme olup kullanım alanı geniştir. Banyo, mutfak, yatak odası gibi yaşam alanlarında kullanılan mobilyaların yapımında suntadan yararlanılabilir. Suntanın yapımında kullanıldığı ürünler arasında; banyo ve mutfak dolapları, gömme dolaplar, yatak odası ve yemek odası takımları bulunur. Aynı zamanda banka, asansör, eğlence yeri, kütüphane, fuar alanı, büro, okul gibi çok çeşitli mekanların tasarımı için de suntalardan yardım alınır.